Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

07. 12. 2017. 08:40 >> 08:14

POSLIJE ODLUKE O JERUSALIMU

Tramp izolovan na međunarodnoj sceni

Američki predsjednik Donald Trampa izazvao je nezadovoljstvo Palestinaca i talas negodovanja van Bliskog istoka poslije odluke o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, što je odluka koja se kosi sa politikom prethodnih predsjednika SAD, ocijenila je agencija Frans pres.

 

 

Palestinci su za danas najavili skup u Ramali u Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji koju je izraelska vojska okupirala prije 50 godina. Nekoliko stotina Palestinca je sinoć u pojasu Gaze palilo američle i izraelske zastave kao i Trampove slike.

Američki predsjednik je tom odlukom, koja je bila jedno od njegovih predizbornih obećanja, ostao izolovan na međunarodnoj sceni i rizikuje da ugrozi već krhku nadu da se nastave mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca, ocijenio je Frans pres.Čak je i Saudijska Arabija, kao tradicionalni saveznik SAD, rano jutros kritikovala "neopravdanu i neodgovornu" odluku američkog predsjednika.

"Saudijska Arabija izražava duboko žaljenje zbog odluke američkog predsjednika da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i već je ranije upozorila na ozbiljne posljedice takve neopravdane i neodgovorne odluke", navele su saudijske vlasti.

Američko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će odmah biti sprovedene pripreme za selidbu američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Mogerini zabrinuta, Mej i Merkel ne podržavaju Trampovu odluku

 

 

 

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izrazila je u ime tog bloka zemalja "ozbiljnu zabrinutost" poslije odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog današnjeg saopštenja predsjednika SAD Donalda Trampa o Jerusalimu i posljedicama koje to može imati na izglede za mir", navela je Mogerini u saopštenju.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da se Velika Britanija ne slaže s Trampovom odlukom da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

"Ne slažemo se s odlukom SAD da preseli svoju ambasadu u Jerusalim i da prizna Jeruslim kao izraelski glavni grad prije sporazuma o konačnom statusu", navela je Mej u saopštenju, dodavši da takva odluka neće doprinijeti izgledima za mir u regionu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da njena Vlada ne podržava odluku Trampa jer o "statusu Jerusalima može da se pregovara jedino kao o dijelu rješenja (izraelsko-palestinskog konflikta) po modelu dvije države". Taj stav je prenio kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Tviteru.Merkel je time mislila na rešenje decenijskog sukoba Izraela i Palestinaca po modelu dvije države, odnosno na stvaranje nezavisne Palestine uz jevrejsku državu, za šta se zalaže međunarodna zajednica.

 

 

Palestinci planiraju da njihova država obuhvati Zapadnu obalu i pojas Gaze, a da glavni grad bude istočni Jerusalim koji je Izrael okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao.Izraelski lideri međutim tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati vječna prijestonica jevrejske države.

Turska osudila Trampovu odluku

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu osudio je odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.Čavušoglu je poslije sastanka s ministrima spoljnih poslova Srbije i BiH, Ivicom Dačićem i Igorom Crnadkom u Beogradu, rekao da je to pogrešna odluka, u suprotnosti sa međunarodnim pravom i odlukama UN, koja će poremetiti stabilnost.

"Ne može jedna zemlja da dovede druge pred svršen čin", kazao je Čavušoglu novinarima.Šef turske diplomatije je naveo da je riječ o odluci koja će otvoriti put novim lošim odlukama i dodao da Jerusalim ne može postati glavni grad ako tako odluči jedna zemlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније