Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

08. 12. 2017. 10:03 >> 09:31
1

PENS NEPOŽELJAN

Bijela kuća potvrdila da je pozvala Abasa

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da posjeti Bijelu kuću, potvrdila je kasno sinoć Trampova administracija za izraelske medije.

 

 

 

Poziv je upućen u vrijeme kada su politička reagovanja na odluku SAD da se prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela bacila sjenku na predstojeću posjetu regionu američkog potpredsjendnika Majka Pensa.

Bijela kuća je potvrdila izvještaje da je Tramp pozvao Abasa da se sastanu u Vašingtonu za nekoliko nedjelja, kada palestinski predsjednik bude u tom gradu zbog zdravstvenih intervencija.Poziv je upućen telefonom u utorak kada je Tramp pozvao palestinskog lidera da ga informiše o svojoj odluci o Jerusalimu.

Tačan datum sastanka nije utvrđen, ali je navedeno da je Tramp izrazio želju da diskutuje o mirovnom planu administracije s Abasom.U međuvremenu je visoki zvaničnik u vladajućoj palestinskoj partiji Fatah rekao u četvrtak da Pens nije dobrodošao u Palestini.

"U ime Fataha kažem da nećemo pozdraviti Trampovog zamjenika na palestinskim teritorijama.

On je tražio da se sastane (s Abasom) 19. decembra u Vitlejemu i takvog sastanka neće biti", rekao je Džibril Radžub, a Abasovi savjetnici nijesu za sada ništa komentarisali.

Magazin Politiko međutim javlja, pozivajući se na neimenovog zvaničnika Bijele kuće, da Pens i dalje namjerava da se sastane s Abasom i palestinskim liderima i da će svaka odluka da se povuče sa sastanka biti kontraproduktivna.

Trampova odluka da prizna sporni Jeruaslim kao glavni grad Izraela i da preseli ambasadu SAD u taj grad izazvala je gnjev širom regiona.

Tramp je time naglo izmijenio decenijsku politiku SAD, izazvavši ogorčenje Palestinaca i oglušivši se na upozorenja da će izbiti neredi širom Bliskog istoka.

Palestinski ekstremistički pokret Hamas pozvao je na novu intifadu, ustanak protiv izraelske okupacije, a protesti su izbili odmah nakon Trampovog saopštenja o priznanju u srijedu uveče i nastavljeni juče na palestinskim teritorijama. Demonstranti su palili Trampove i slike premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније