Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug,I.Š. ]

08. 12. 2017. 10:36 >> 10:09

NAPREDAK

Nakon dugih pregovora do druge faze Bregzita

Evropska komisija poručila Evropskom savjetu da je postignut napredak u razgovorima o izlasku Velike Britanije iz EU i preporučila pokretanje druge faze.

  

 

 

Zemlje članice EU će na samitu 15. decembra odlučiti da li će na osnovu postignutog napretka odobriti pokretanje razgovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije.

"Ovo su bili teški razgovori, ali napravili smo napredak. Zadovoljan sam fer dogovorm koji smo postigli sa Velikom Britanijom. Ako se 27 država članica složi sa ovom ocjenom, Evropska komisija i glavni pregovarač Mišel Barnije su spremni da odmah počnu rad na drugoj fazi", poručio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker se jutros u sedam časova sastao sa britanskom premijerkom Terezom Mej u ponovnom pokušaju da se postigne dovoljan napredak po ključnim pitanjima izlaska Velike Britanije iz EU. Poslije razgovora eksperta, koji su trajali gotovo cijelu noć, i nakon polučasnovnog sastanka sa britanskom premijerkom, Junker je poručio da je Evropska komisija zadovoljna napretkom postignutim u sva tri prioritetna pitanja, počev od pitanja prava građana, razgovora o granici između Republike Irske i Sjeverene Irske, kao i o pitanju finansijskog dogovora koji prati izlazak Velike Britanije iz EU.

"Prava građana EU koji žive u Velikoj Britaniji ostaće ista nakon Bregzita, a adminstrativne procedure biće jednostavne i jefitine za garđane EU u Veliekoj Britaniji", istakao je Junker. Kada je riječ o finansijskom dogovoru, predsjednik Evropske komisije kaže da Velika Britanije treba da ispoštuje obaveze preuzete od strane svih 28 država članica, uključujući i Veliku Britaniju.

Kada je riječ o 500 kilometra dugoj granici između Republike Irske, kao zemlje članice EU i Severne Irske, dijela Velike Britanije, Tereza Mej je poručila da nakon Bregzita i izlaska Velike Britanije iz carinske unije neće biti uspostavljenja tzv. "tvrda granica".

"Pozdravljam mogućnost pokretanja nove faze gdje ćemo razgovarati o trgovini, bezbjednosti i pozitivnim i ambicioznim aspektima naših budućih odnosa koji su u interesu svih nas. Primjenjujući odluku britanskog naroda da napusti EU krajem marta 2019. godine mi želimo da izgradimo duboko i posebno partnerstvo sa EU", poručila je Tereza Mej u Briselu.

Ukoliko lideri EU na samitu, koji se krajem sljedeće nedjelje održava u Briselu, potvrde da je došlo do dovoljnog napretka u dosadašnjem toku razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU, Evropska komiisja i britanska vlada će početi izradu nacrta Sporazuma o izlasku na osnovu Artikla 50 Ugovora EU. Evropska komisija je spremna da odmah počne rad na mogućim "prelaznim dogovorima" i počne preliminarne razgovore o budućim odnosima EU i Velike Britanije.

Prije ove objave, glavni savjetnik Žan-Kloda Junkera, Martin Selmajr, na Tviter postavio fotografiju bijelog dima, signala koji se u Vatikanu koristi kako bi se vjernicima objavilo da je izabran novi papa. Junker, Selmajr i glavni EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije imali su jutros radni doručak sa britanskom premijerkom Mej.

I Arlin Foster, predsjednica sjevernoirske Demokratske unionističke partije (DUP) koja podržava vladu Mejove, izjavila je za "Foks njuz" da je Velika Britanija načinila značajne promjene u tekstu sporazuma o izlasku iz EU koji je predložila Uniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније