Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

11. 12. 2017. 14:34 >> 14:01

LOKALNI IZBORI

Na Korzici pobijedili nacionalisti

Nacionalisti su pobijedili u drugom krugu lokalnih izbora na francuskom ostrvu Korzici, što će im dati mogućnost da od vlasti u Parizu traže veću autonomiju.

 

 

 

Prema konačnim rezultatima, nacionalisti u koaliciji Za Koriziku osvojili su 56,5 odsto glasova čime će imati apsolutnu većinu u novoj skupštini sa 63 odbornika.

Vladajuća Republika u pokretu predsjednika Emanuela Makrona osvojila 12,67 odsto glasova.Na izbore je izašlo 52,6 odsto glasača, što je manje nego na prethodnim lokalnim izborima na Korzici kad je odziv birača bio 67 odsto.

Francuski premijer Eduar Filip čestitao je lideru korzikanske koalicije Žilu Simeoniju i dodao da je spreman na razgovore u Parizu čim to Simeoni bude htio.

Na izborima se prvi put birala jedinstvena skupština sa 63 odbornika koja će predstavljati cijelu Korziku, umjesto tri skupštine koje je imala do sada.

Ta mjera je donijeta kako bi to ostrvo dobilo veću autonomiju. Mnogi u Francuskoj strahuju da bi separatizam na Korzici mogao da ojača poslije pokušaja Katalonije da postane ne zavisna od Španije.Na Korzici postoji nekoliko pokreta od kojih se jedni zalažu za veću autonomiju, a drugi za nezavisnost.

Oni koji su za autonomiju zalažu se za priznavanje korzikanskog jezika, davanje više prava lokalnoj vlasti i za izuzeće od poreza.

Francuska vlada se protivi punoj nezavisnosti Korzike. Tokom sedamdesetih godina bilo je bombaških napada i drugih terorističkih akcija grupa koje su htjele da na taj način dođu do nezavisnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније