Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 07. 2013. 22:20 >> 22:20

ANALIZA

Čurkin: Sarin koristili sirijski pobunjenici

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da rezultati ruskih naučnih analiza ukazuju na to da je smrtonosni projektil koji je pogodio predgrađe grada Alepa u Siriji 19. marta sadržao nervni gas sarin i da su ga, najvjerovatnije, ispalili pobunjenici.

 

 

U incidentu u naselju Han al Asal u provinciji Alepo poginulo je više od 20 osoba.

Sirijska vlada i pobunjenici okrivljivali su jedni druge za napad hemijskim oružjem. Obje strane, takođe, negiraju da su upotrijebile hemijsko oružje.

Čurkin je naglasio da su ruski stručnjaci posjetili lokaciju na koju je projektil pao i da su uzeli uzorke.

Prema njegovim riječima, izvršena je analiza uzoraka u ruskoj laboratoriji, koja ima sertifikat "Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja".

"Rezultati analiza jasno ukazuju na to da municija upotrijebljena u Han al Asalu nije industrijski proizvedena i da je puna sarina. Ispaljeni projektil nije namijenjen za standardnu hemijsku upotrebu. Heksogen je zamišljen kao inicijator i ne koristi se u standardnoj municiji. Zato, postoji svaki razlog da se vjeruje da su naoružani borci opozicije ti koji su koristili hemijsko oružje u Han al Asalu", naglasio je Čurkin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније