Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

13. 12. 2017. 16:34   >>  16:05 13

LIDERI MUSLIMANSKIH ZEMALJA

Proglasili istočni Jerusalim palestinskim

Lideri muslimanskih zemalja su danas na samitu u Istanbulu apelovali na svijet da prizna istočni Jerusalim kao glavni grad države Palestine u odgovoru na odluku SAD da priznaju taj grad kao prijestonicu Izraela.

"Proglašavamo istočni Jerusalim glavnim gradom države Palestine i pozivamo druge zemlje da priznaju državu Palestinu i okupirani istočni Jerusalim kao njen glavni grad", naveli su muslimanski lideri u saopštenju nakon samita Organizacije Islamske saradnje (OIC) u Turskoj.

Oni su takođe upozorili da odluka američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao samo izraelskog podstiče "ekstremizam i terorizam".

Trampova odluka je "namjerna sabotaža svih napora da se postigne mir i ona hrani ekstremizam i terorizam i prijeti globalnom miru i bezbjednosti", navedeno je u saopštenju.

Okupljeni na samitu organizacije koja broji 57 zemalja na poziv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, glasnog kritičara Trampove odluke, ocijenili su da je ona neodgovorna i proglasili je ništavnom.

"Oštro odbacujemo i osuđujemo neodgovornu, nelegalnu i jednostranu odluku predsjednika Sjedinjenih Država o priznanju Jerusalima kao takozvanog glavnog grada Izraela i smatramo tu odluku ništavnom", zaključuje se u saopštenju na kraju samita.

Hitno sazvanom samitu odazvali su se između ostalih predsjednik Irana, Libana, Jemena, jordanski kralj, kuvajtski i katarski emir, predsjednik Indonezije, Azerbejdžana, pakistanski i avganistanski premijer i palestinski predsjednik.

Tramp je 6. decembra priznao Jerusalim kao prijestonicu Izraela, iako Palestinci namjeravaju da u njegovom istočnom dijelu, koji je jevrejska država okupirala u ratu 1967. godine i kasnije anektirala, proglase glavnim grad svoje buduće nezavisne države.

Ta odluka izazvala je skoro jednoglasnu osudu u svijetu i demonstracije na Bliskom istoku i šire u drugim muslimanskim zemljama.

Aneksiju istočnog Jerusalima međunarodna zajednica nikada nije prizanala, a sada strahuje od mogućeg novog krvoprolića zbog statusa Jerusalima, jednog od najvećih spornih pitanja između dva naroda.

Na samitu u Istanbulu je takođe ocijenjeno da Vašington merom protiv međunarodnih rezolucija "potpisuje svoje povlačenje iz uloge posrednika u težnji za mirovnim sporazumom".

Vašington "ohrabruje Izrael, okupacionu snagu, da nastavi naseljavanje, aparthejd i etničko čišćenje na palestinskim teritorijama okupiranim 1967", navodi se u dokumentu objavljenom na kraju skupa.

Na otvaranju samita predsjednik Turske je apelovao na međunarodnu zajednicu da prizna istočni Jerusalim kao glavni grad Palestine, a palestinski lider Mahmud Abas je upozorio da neće biti mira ni stabilnosti "bez okupiranog arapskog dijela svetog grada kao palestinske prijestonice".

"Tramp je ponudio Jerusalim kao poklon cionistčkom pokretu kao da mu je ponudio jedan od američkih gradova", rekao je Abas na otvaranju samita.

Erdogan: Okončano posredovanje SAD u mirovnom procesu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je mirovni proces na Bliskom istoku, vođen uz posredovanje SAD, okončan odlukom predsjednika SAD da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela.

Erdogan je rekao na zatvaranju samita Organizacije islamske saradnje da posredovanje Vašingtona u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima "ne dolazi u obzir", dodajući da je taj proces "završen", navodi agencija AP.

On je kazao da je vrijeme da muslimansli lideri odluče među sobom ko će preuzeti ulogu SAD, kao i da razmotre da se o toj temi razgovara u Ujedinjenim nacijama (UN).

Erdogan je rekao da su posljednji izraelsko-palestinski mirovni pregovori, uz posredovanje SAD doživjeli krah još aprila 2014. godine.

Predsjednik Turske je takodje optužio Trampa da ima cionistički mentalitet, navodi agencija Frans pres.

"Stvarni vlasnik te zemlje je Palestina a Tramp želi da cijela da bude Izrael, proizvod evangelizma i cionističkog mentaliteta", rekao je Erdogan.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније