Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 12. 2017. 23:38   >>  23:07

PODACI ZA 2017.

Rekordan broj - 262 novinara u zatvorima

Broj novinara koji se nalaze u zatvorima širom svijeta dostigao je "crni rekord" u 2017. godini, a većina njih suočava se sa optužbama za rad protiv države, navedeno je godišnjem izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

CPJ navodi da se 262 novinara nalaze u zatvorima, od kojih je 194 odnosno 74 odsto, optuženo za rad protiv države, a više od polovine uhapšeno je u Turskoj, Kini i Egiptu.

"Drugu godinu zaredom broj novinara koji se nalaze u zatvoru dostigao je istorijski rekord, a SAD i druge zapadne sile nijesu uspjele da izvrše pritisak na države u kojima je najviše pritvorenika - Tursku, Kinu i Egipat, da poboljšaju mračnu situaciju u kojoj se nalazi sloboda štampe", piše u izvještaju CPJ sa sjedištem u Njujorku.

Umjesto da izoluju represivne države zbog, kako je navedeno, autoritarnog ponašanja, SAD su se opredijelile za jačanje prijateljstva sa "moćnicima" poput predsjednika Turske i Kine, Redžepa Tajipa Erdogana i Sija Đinpinga, piše u saopštenju CPJ.

Istovremeno, nacionalistička retorika američkog predsjednika Donalda Trampa, njegova usredsrijeđenost na islamski ekstremizam i komentara da kritički mediji šire "lažne vijesti" doprinose "jačanju okvira za optužbe i tužbe koje omogućavaju takvim liderima" da donose odluke o pritvaranju novinara, ocjenjuje Komitet za zaštitu novinara.

CPJ ističe da se ove godine u zatvorima širom svijeta nalazi 262 novinara, dok je to prošle godine, koja je takođe bila rekordna, bio slučaj sa 259 novinara.

Od ukupnog broja uhapšenih žurnalista u svijetu lokalni novinari čine 97 odsto, u osam odsto slučajeva u pitanju su žene, a "frilenseri" 29 odsto.
Kako je navedeno, 51 odsto, odnosno 134 od 262 pritvorena novinara nalazi se u zatvorima u Turskoj, Kini i Egiptu.

Uprkos puštanju pojedinih novinara na slobodu u 2017. godini, Turska drugu godinu zaredom prednjači kada je u pitanju broj pritvorenih novinara sa 73 novinara iza rešetaka, dok je prošle godine to bio slučaj sa 81, a većina njih optužena je za protivdržavnu djelatnost.

CPJ navodi da su turske vlasti u pojedinim slučajevima pokazale brutalne taktike cenzure, ocjenjujući da Vlada Turske "plaća malu cijenu" za represiju.

U Kini je broj pritvorenih novinara povećan sa prošlogodišnjih 38 na 41 u 2017. godini, navedeno je u izvještaju.

Ističe se da se 12 od ukupno 20 pritvorenih novinara u Egiptu nalazi u zatvorima bez sudske presude, a da je polovina u lošem zdravstvenom stanju.

U godišnjem izvještaju CPJ obuhvaćeni su samo novinari za koje je potvrđeno da se nalaze u zatvorima zbog svog rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније