Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina; B.V.

17. 12. 2017. 09:13   >>  08:42 5

O JERUSALIMU

UN razmatra poništenje Trampove odluke

Savjet bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije, kojim se insistira da bilo kakve odluke o statusu Jerusalima nemaju pravni efekat i moraju da budu poništene, javlja Rojters.

U nacrtu rezolucije, koji je izradio Egipat i koji je napisan na jednoj strani, ne pominju se ni SAD ni američki predsjednik Donald Tramp, koji je priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela, navodi Rojters koji je imala uvid u dokument.

"Sve odluke i akcije, čija je namjera da izmijene karakter, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalima, nemaju pravni efekat, ništavne su i nevažeće i moraju da se ponište u skladu sa relevatnim rezolucijama SB", kaže se u dokumentu.

U nacrtu se pozivaju sve zemlje da se uzdrže od formiranja diplomatskih misija u svetom gradu Jerusalimu, u skladu sa rezolucijom 478 SB.

Britanska agencija navodi da diplomate tvrde da nacrt ima širu podršku, ali da će Vašington vjerovatno uložiti veto na taj tekst.

Diplomate dodaju da bi SB UN morao da glasa o nacrtu rezolucije početkom naredne sedmice.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za i da ne bude prihvaćen veto nijedne od pet stalnih članica SB UN, odnosno SAD, Francuske, Britanije, Rusije i Kine.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније