Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 12. 2017. 22:08 >> 21:40
1

"PRAVO NA ŽIVOT"

Računovođa iz Aušvica se žali na kaznu

Nekadašnji esesovac i računovođa u Aušvicu Oskar Grening (96) žaliće se na odluku njemačkog pravosuđa po kojoj mora da odsluži četiri godine zatvora.

Njegov advokat navodi da se Grening poziva na “osnovno pravo na život”.

"S tačke gledišta Ustava mora se ispitati, u vezi Greningovog zdravlja, da li bi njegovo osnovno pravo na život i tjelesni integritet bili garantovani ako bude zatvoren", rekao je advokat Hans Holterman za agenciju DPA.

Grening je 2015. osuđen na četiri godine zatvora zbog "saučesništva" u ubistvu 300.000 Jevreja. On se tada izvinio i pozvao na "moralne greške".

Ipak, potom je govorio protiv osude koju je Savezni sud prošle godine definitivno potvrdio. Krajem novembra je Apelacioni sud procijenio da je “sposoban da služi kaznu uprkos starosti”.

Suđenje nekadašnjem računovođi Aušvica odvijalo se u okviru procesa koji se tiču nacizma, koji su održani sa zakašnjenjem.

Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osuđeni pred punim sudnicama.

Njihova suđenja pokazuju pojačanu strogost njemačkog sudstva prema bivšim nacistima. Oko 1,1 milion ljudi, najvećim dijelom Jevreja, ubijeno je u logoru Aušvic-Birkenau između 1940. i 1945.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније