Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

20. 12. 2017. 23:25 >> 22:53
3

"ZAPANJUJUĆA ODLUKA"

Mađarska uz Poljake protiv poteza EK

Zamjenik madjarskog premijera Žolt Šemjen ocijenio je danas da je odluka Evropske unije da pokrene procedure protiv Poljske "neviđena i zapanjujuća".

Šemjen, koji je šef mađarske Hrišćanskodemokratske partije, rekao je da odluka EU "ozbiljno ugrožava poljski suverenitet", prenio je Asošijetid pres.

On je rekao da će se Mađarska usprotiviti potezu Evropske komisije "na svakom forumu" i braniti Poljsku od "nepravedne političke procedure".

Državna agencija MTI prenijela je da je Šemjen ponovio najavu premijera Viktora Orbana da će uložiti veto na svaki pokušaj EU da kazni Poljsku zbog sporne reforme sudstva.

Šemjen je rekao da je "neprihvatljivo da Brisel pritiska suverenu državu članicu i arbitrarno kažnjava demokratski izabrane vlade".

Prethodnih nekoliko godina Orbanova vlada je takođe bila na meti kritika iz EU zbog slabljenja demokratskih institucija.

Evropska komisija danas je pokrenula kaznenu proceduru po Članu 7. Osnovnog evropskog sporazuma protiv Poljska, ali da joj daje tri mjeseca da se ta odluka revidira.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans rekao je da je vladajuća poljska stranka Pravo i pravda za dvije godine na vlasti donijela 13 reformskih zakona u kojima izvršna vlast zadire u nezavisne institucije i pravosuđe.

Kaznena procedura iz Člana 7. znači da će se, na zahtjev Evropske komisije, članice EU izjasniti da li u Poljskoj već postoji rizik za pravnu državu, a tek ako se za to izjasne 22 zemlje članice, može da se razmišlja o sankcijama, od zamrzavanja evropskih fondova za Poljsku do oduzimanja prava glasa za šta je, međutim, potrebna saglasnost svih članica osim one o kojoj se glasa.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније