Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

22. 12. 2017. 08:43   >>  08:17

"BROJNA DOSTIGNUĆA"

Tilerson pohvalio rad Haškog suda

SAD čestitaju Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju na njegovim brojnim dostignućima, saopštio američki državni sekretar Reks Tilerson.

"Cijenimo doprinos Tribunala pravdi i pomirenju na Balkanu i vjerujemo da se iz njegovog iskustva mogu izvući pouke", navodi se u saopštenju.

Tilerson je dodao da još treba raditi na tome da se obezbijedi pravda za žrtve, kao i da traganje za pravdom na Balkanu još nije gogovo. 

U saopštenju Stejt departmenta navodi se i da SAD pozivaju nacionalne vlasti da riješe preostale slučajeve u njihovoj jurisdikciji i da sarađuju kako međusobno, tako i sa UN Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. 

Haški tribunal je, navodi Tilerson, pokazao da je moguće natjerati i one koji su počinili najteže zločine da odgovaraju. 

SAD su od uspostavljanja Tribunala 1993. godine čvrsto podržavale njegov rad, i pozdravljaju njegov učinak koji uključuje podizanje optužnica protiv 161 visokog zvaničnika regionalnih vlada, vojski, paravojnih jedinica zbog njihove uloge u zločinima počinjenim tokom ratova na Balkanu 90-tih godina. 

SAD takođe ukazuju i da ostaju posvećene traženju da se počinioci zločina bilo gdje u svijetu pozovu na odgovornost, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније