Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

22. 12. 2017. 19:30 >> 19:05

NAKON IZBORA U KATALONIJI

Rahoj odbio da raspiše vanredne izbore

Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je danas pozive na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Španiji, nakon što su na vanrednim regionalnim izborima u Kataloniji parlamentarnu većinu osvojili separatisti.

Rahoj je izjavio da će razgovarati sa novom Vladom tog regiona, dokle god njeni članovi ne krše španski Ustav.

"Secesionisti nastavljaju da gube podršku, ali je to manje nego što bismo mi željeli", kazao je Rahoj.

Rojters navodi da se premijer Španije ipak nije jasno odredio da li je spreman na razgovor sa bivšim katalonskim liderom Karlesom Pudždemonom, koji je u samoprogonstvu u Briselu i čija je stranka i nakon ovih izbora najveća snaga u okviru partija koje su za nezavisnost Katalonije.

AP prenosi da je Rahoj rekao da očekuje da će u Kataloniji započeti "nova era zasnovana na dijalogu" i dodao da je ishod izbora, čiji je pojedinačni pobjednik stranka Sijudadanos (Građani) lojalna Madridu, pokazao različitost mišljenja u tom regionu koja, po njegovom mišljenju, obavezuje novu vladu da poštuje zakon.

Rahoj je u oktobru nakon nezakonito organizovanog referenduma i proglašenja nezavisnosti tog regiona smijenio katalonsku vladu i otvorio put prijevremenim izborima.

Pudždemon je ranije danas izjavio da je spreman da se sastane sa španskim premijerom Rahojem "u Briselu ili u bilo kojoj zemlji u okviru Evropske unije, osim u Španiji gdje mu prijeti hapšenje.

Pudždemon je to izjavio dan nakon što su separatisti u Kataloniji obezbijedili parlamentarnu većinu na regionalnim izborima.

AP prenosi da je rekao da su vanredni katalonski izbori otvorili "novu eru" za taj region, poručivši da je vrijeme za dijalog i politiku i da će se, ako dobije garancije zvaničnog Madrida, vratiti u Španiju.

U Kataloniji su u četvrtak održani vanredni izbori na kojima su tijesno pobijedile katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine od Španije.

Pudždemonova stranka Zajedno za Kataloniju osvojila je 34 mjesta, republikanska levica ERC 32,
a antikapitalistička stranka CUP četiri mjesta.

Partija Sijudadanos, koja je protivi nezavisnosti Katalonije, dobila je 37 mjesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније