Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 12. 2017. 22:33 >> 22:31
3

"ZBOG SISTEMATSKIH NAPADA"

Izrael: Napuštamo Unesko

Izrael je saopštio da napušta Unesko zbog "sistematskih napada" te organizacije na jevrejsku državu.

Izrael će se tako pridružiti SAD koje su u oktobru obavijestile UNESKO - Organizaciju za obrazovanje, nauku i kulturu UN da je napuštaju, pošto su je ocijenile kao neobjektivnu u odnosu prema jevrejskoj državi.

Pismo o napuštanju će biti podnijeto odmah poslije Božića, a na osnovu pravila organizacije, Izrael će je zvanično napustiti 31. decembra 2018, odnosno godinu dana nakon toga. To znači da će i SAD i Izrael izaći iz Uneska krajem sljedeće godine.

Tu odluku je Netanjahu donio poslije niza razgovora u kojima je glavna tema u centru bilo da Izrael neće da ostavi SAD same u tom potezu.

Povlačenje ne sprječava Izrael da zatraži da kasnije bude posmatrač u UNESKU, kao što su najavile i SAD.

"SAD napuštaju Unesko zbog Izraela i naša je moralna dužnost da osiguramo da to ne učine same", rekao je ambasador Karmel Šama-Hakoen, dodavši tvrdnju da Unesko predvode arapske zemlje i da je ta organizacija "poznata po licemjerju, huškanju i lažima" protiv Izraela i jevrejskog naroda, i da "zagađuje svoje osnovne uzvišene vrijednosti politizacijom i diplomatskim terorom koji se nekad graniči s antisemitizmom".

Ipak, on je rekao da Izrael ne zatvara vrata i poziva novo rukovodstvo te organizacije UN da sprovede reforme.

U julu je Unesko glasao za rezoluciju kojom je Grobnica patrijarha u podijeljenom gradu Hebronu na Zapadnoj obali proglašena za palestinsko nasljeđe. To je jevrejsko svetilište o kojem su, po jevrejskom vjerovanju, sahranjeni jevrejski "praočevi i pramajke", a tu se nalazi i džamija Ibrahimi.

U oktobru, kada su SAD najavile da se povlače, Izrael je navodno bio zatečen, odnosno nije bilo koordinacije dvije zemlje saveznice o tom potezu.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније