Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

29. 12. 2017. 15:16 >> 14:44

RAHOJ POZVAO

Formirati katalonski parlament 17. januara

Španski premijer, Marijano Rahoj pozvao da se formira katalonski parlament 17. januara, poslije nedavno održanih regionalnih izbora.

Na tim izborima su separatističke partije osvojile tijesnu većinu.

To je prvi korak ka ponovnom formiranju lokalne vlade pošto je prethodnu raspustio španski premijer nakon što su u oktobru katalonski poslanici, u tadašnjem sazivu, glasali za proglašenje te španske pokrajine nezavisnom republikom.

Po formiranju parlamenta, poslanici moraju da predlože kandidata koji će predvoditi regionalnu vladu i koji prvo mora da se suoči sa glasanjem o povjerenju, navodi Rojters.

Britanska agencija napominje da bi separatističke partije mogle da imaju poteškoće prilikom formiranja vlade s obzirom da su mnogi od njihovih lidera suočeni sa sudskim procesima.

Smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon pozvao je prošle nedjelje špansku vladu da mu dopusti da se vrati u Španiju da bi prisustvovao prvoj sjednici novog katalonskog parlamenta i postao novi predsjednik Katalonije.

Separatističke partije osvojile su tijesnu većinu u parlamentu na nedavnim regionalnim izborima, ali još nije izvjesno da li će Pudždemon i ostali privedeni lideri moći da prisustvuju sjednicama parlamenta.

"Želim da se vratim u Kataloniju što prije. Htio bih da se vratim odmah. Bila bi to dobra vijest za Španiju", rekao je Pudždemon u intervjuu za Rojters.

Pudždemon koji poziva špansku vladu na dijalog radi rješenja tenzija između Barselone i Madrida, rekao je da je spreman da sasluša svaku ponudu premijera Marijana Rahoja čak iako je to manje od nezavisnosti.

"Ako španska država ima predlog za Kataloniju, treba da saslušamo", rekao je Pudždemon navodeći da želi dijalog jednakih.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније