Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

03. 01. 2018. 21:48 >> 21:19

PRVI OVOGODIŠNJI BROJ

Šarli ebdo: "Tri godine u konzervi"

Uoči obilježavanja treće godišnjice od terorističkog napada na redakciju satiričnog lista Šarli ebdo, taj francuski list objavio je danas svoj prvi ovogodišnji broj sa naslovnom stranom "Tri godine u konzervi".

 

Direktor redakcije koji je poznat po nadimku Ris izrazio je žaljenje što je "sloboda izražavanja" postala "luksuzni proizvod".

Poslije napada u kojem je 7. januara 2015. stradalo 12 novinara lista, redakcija je prebačena na nepoznatu lokaciju koja, kako sami novinari navode, liči na bunker sa rešetkama na prozorima i naoružanim obezbjeđenjem.

"Svake nedjelje najmanje 15.000 primjeraka lista, ili 800.000 godišnje, ode samo na plaćanje obezbjeđenja redakcije", naveo je Ris u tekstu pod naslovom "Sloboda izražavanja, koliko to košta".

"Da li je normalno da jedan list u jednoj demokratskoj zemlji mora da izdvoji skoro polovinu prihoda prodaje na kioscima za finansiranje bezbjednosti lokacije i novinara koji rade u redakciji. Koja druga medijska kuća u Fracuskoj odvaja toliko novca da bi se usudila da koristi svoju osnovnu slobodu, odnosno slobodu izražavanja", zapitao se novinar lista.

"Ta sloboda, vitalna i neodvojiva od naše demokratije, postaje luksuzni proizvod, kao što su sportski automobili ili dijamanti, a koji samo bogataši mogu sebi da priušte", dodao je se u tekstu.

Uprkos napadu i povremenim anonimnim prijetnjama, Šarli ebdo je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabue i da se treba svemu smijati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније