Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

03. 01. 2018. 20:31 >> 19:59

JAČA ANTIMIGRANTSKI STAV

Poljska i Mađarska odbacuju migrantsku politiku

Migrantska politika Evropske unije je zatajila, izjavio je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban, dok su on i njegov poljski kolega zatražili da njihove zemlje imaju veću ulogu u budućnosti bloka.

Orban i poljski premijer Mateuš Moravjecki predvode konzervativne vlade svojih zemalja koje su se našle pod vatrom kritika iz Brisela zbog njihovog odbijanja da prihvate migrante u okviru sistema obaveznih kvota i zvog njihovih napora na jačanju državne kontrole nad sudovima i medijima.

"Kada je riječ o migraciji i kvotama koje će biti uvedene zemljama članicama EU, mi snažno odbacujemo takav pristup jer se njime krše suverene odluke država članica", izjavio je Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Orbanom u Budimpešti.

Premijeri Mađarske i Poljske rekli su danas da podrška antiimigrantskoj politici njihovih zemalja jača u Evropskoj uniji. Orban i Moravjecki su istakli primjer Austrije, gdje su konzervativci i nacionalisti formirali koalicionu vladu u decembru, prenosi Beta.

"Demokratija je ponovo uspostavljena u Austriji, jer su Austrijanci koji odbijaju imigraciju izabrali vladu koja takodje ne želi imigraciju. To će biti slučaj svuda u Evropi i vjerujem da je to samo pitanje vremena", rekao je Orban.

Moravjecki, koji je Mađarsku izabrao za destinaciju prve bilateralne posjete otkako je prije mjesec dana preuzeo funkciju, rekao je da pitanje imigracije postaje "sve toplije" u EU i da "djeluje da se razvija" u njihovom smjeru.

Dvojica premijera su ponovo odbacili plan EU za raspoređivanje izbjeglica po članicama Unije i istakli svoj doprinos naporima za poboljšanje situacije na Bliskom istoku, čiji je cilj da što više ljudi ostane u tom području.

"Imigrantska politika EU ne daje rezultate. Štaviše, ne samo da ne daje rezultate, već je ona spektakularno propala. Jasno je da Evropljani ne žele imigrante, dok nekoliko evropskih lidera još uvek forsira propalu imigrantsku poltiku", kazao je Orban.

Poljskoj prijete moguće sankcije EU zbog urušavanja demokratskih principa, uključujući nedavne korake na povećanju kontrole izvršne vlasti nad pravosuđem. Dok je Orban ranije obećavao da će blokirati kaznene mjere EU protiv Poljske, nijedan od njih dvojice danas nije pomenuo tu temu tokom zajedničke konferencije u mađarskom parlamentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније