Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

03. 01. 2018. 22:07 >> 21:34

ZA PREDIZBORNI PERIOD

Makron najavio zakon protiv lažnih vijesti

Francuski predsjednik Emanuel Makron iznio je danas nacrt zakona o borbi protiv "lažnih vijesti" na internetu tokom "izbornih perioda", u poluskrivenoj aluziji na ruske medije RT i Sputnjik.

"Razvićemo naš pravni sistem da bismo zaštitili demokratski život od lažnih vijesti", rekao je Makron. On je neposredno poslije svog izbora u maju ta dva ruska medija ocijenio kao "organe uticaja".

Makron je takođe najavio da će ovlašćenja regulatornih tijela "biti povećana zbog borbe protiv svakog pokušaja destabilizacije koji učine televizije po kontrolom ili uticajem stranih država".

"To će omogućiti (...) odbijanje da se zaključe sporazumi sa takvim televizijama, suspenziju ili poništavanje sporazuma i uzimanje u obzir svih sadržaja tih servisa, uključujući i one na internetu", naveo je francuski predsjednik.

On je na koferenciji sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u maju optužio RT i Sputnjik da su širili "sramne neistine" i "lažnu propagandu". Obje medijske kuće imaju sajtove na francuskom jeziku a RT je u decembru pokrenuo i televiziju.

I objava na društvenim mrežama hiljada internih dokumenata iz Makronove kampanje osuđena je kao pokušaj "destabilizacije demokratije, poput one viđene u SAD".

Makron je danas napao "propagandu vođenu kroz hiljade naloga na društvenim mrežama" koja se "momentalno širi cijelim svijetom, na svim jezicima, izmišljotine smišljene da bi ukaljale političara, javnu ličnost, novinara".

Prema njegovim riječima, "sadržaj zakona biće razrađen u nedjeljama koje dolaze".

Takođe, "te platforme imaće obavezu veće transparentnosti svih plaćenih sadržaja da bi se otkrio identitet naručilaca i onih koji ih kontrolišu, ali i da bi se ograničila količina takvog sadržaja".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније