Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

07. 01. 2018. 19:39 >> 19:07

TRŽIŠTE VALUTA

Dolar slabi i na početku nove godine

Dolar je i u prvoj sedmici nove godine oslabio prema korpi valuta, nakon što je prošle izgubio gotovo deset odsto, dok je euro nastavio da jača jer se procjenjuje da će Evropska centralna banka početi da smanjuje monetarne podsticaje i prije nego što se očekivalo.

Kurs evropske prema američkoj valuti ojačao je prošle sedmice 0,2 posto, na 1,2030 dolara, nakon što je prošle godine skočio 14,2 odsto, prenosi SEEbiz

Dolar je, međutim, prošle sedmice ojačao prema japanskoj valuti, za 0,2 odsto, na 112,95 jena, nakon što je prošle godine njegova cijena skliznula 3,5 odsto.

Uprkos jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,1 odsto, na 91,99 bodova.

Tako je u prvoj sedmici nove godine nastavljen silazni trend dolara koji je lani, prema korpi valuta, izgubio 9,8 odsto.

Slabost dolara posljedica je očekivanja na tržištu da će američka centralna banka u ovoj godini povećati ključne kamatne stope samo u dva navrata, nakon što ih je lani povećala u tri navrata za po 0,25 odstotnih bodova.

Najveća svjetska ekonomija stabilno i snažno raste, a podsticaj bi trebalo da joj pruži i nedavno prihvaćena poreska reforma u SAD-u. Ali, inflacija je i dalje znatno ispod Fedovih ciljanih nivoa od dva odsto, pa ulagači vjeruju da centralna banka neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

S druge strane, očekuje se da bi Evropska centralna banka (ECB), zbog jačanja ekonomije eurozone, mogla početi smanjivati monetarne podsticaje i prije nego što se procjenjivalo.

ECB bi ove godine moglo privesti kraju program podsticajnih mjera ako se nastavi snažan rast ekonomije eurozone, kazao je zvaničnik te finansijske institucije Ewald Nowotny u razgovoru za njemačke novine.

"Tržišni učesnici možda računaju da bi ECB, ako se dodatno poboljša ekonomsko okruženje, mogao i ranije početi slijediti primjer američke centralne banke, što bi bio razlog da ulagači daju prednost euru u odnosu na dolar", napisali su u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније