Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 07. 2013. 08:40 >> 08:41

IGRE SE NASTAVLJAJU

Lažna uzbuna na letu zbog Snoudena

Najtraženiji američki bjegunac Edvard Snouden nije doputovao u Havanu letom kompanije Aeroflot, saopštila je ruska posada nakon brojnih spekulacija u medijima.

Kako navodi "Raša tudej", kapetan leta AFL 150, rekao je po slijetanju u Havanu da Snouden nije bio putnik na tom letu.

Do uzbune na društvenim mrežama, a kasnije i u medijima, došlo je nakon što se saznalo da je avion posle polijetanja iz Moskve promijenio rutu i nije letio preko Skandinavije, Grenlanda, Kanade i SAD, već južnije kroz Evropu do Atlantika.

To je odmah shvaćeno kao mogućnost da se Snouden nalazi na letu, i da ruska posada tako želi da izbjegne prolazak kroz američki vazdušni prostor i potencijalno prizemljenje. 

Kasnije je više medija javilo da je do moguće promjene rute došlo zbog lošeg vremena na Grenlandu. 

Da priča o ovom američkom bjeguncu i dalje ima znatan uticaj na odnose Vašingtona i Pekinga, videlo se juče kada su se američki i kineski zvaničnici oštro sukobili oko prošlomjesečnih dogadjaja vezanih za njegov odlazak iz Hong Konga, prenose agencije. 

Zamjenik državnog sekretara SAD Bil Berns rekao je da je Amerika razočarana ponašanjem Kine, jer je Hong Kong dozvolio da najtraženiji američki bjegunac napusti njegovu teritoriju. 

S druge strane, visoko rangirani kineski diplomata Jang Jieći kaže da je sve što je Hong Kong uradio bilo u skladu sa zakonom. 

Vašington Post istovremeno piše da u vrhu američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) raste zabrinutost zbog mogućnosti da je Snouden imao pristup dokumentima koji bi mogli da otkriju tehničke detalje kako su SAD špijunirale Kinu i druge države. 

Novinar britanskog Gardijana Glen Grinvald, koji je prvi i objavio dokumenta do kojih je Snouden došao, rekao je da će, u slučaju da se Snoudenu nešto dogodi, sve što imaju od podataka biti objavljeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније