Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

10. 01. 2018. 10:20 >> 09:45

U MJANMARU

Protiv novinara Rojtersa podignuta optužnica

Tužioci u Mjanmaru zvanično su danas podigli optužnice protiv dvojice novinara Rojtersa zbog kršenja Zakona o zvaničnim tajnama, ukazujući da će taj slučaj biti dalje razmatran uprkos međunarodnoj osudi.

Novinari Rojtersa Va Lon (31) i Kjav So O (27) uhapšeni su 12. decembra, kada ih je policija optužila da su došli do "važnih tajnih dokumenata" od dva policajca čime su prekršili zakon još iz kolonijalne ere.

Ti policajci su bili angažovani u dijelu Mjamnara odakle je od represije 650.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža pobijeglo u Banglaladeš.

"Optužuju nas da bi nas spriječili da dođemo do istine", doviknuo je novinar Va Lon iz policijskog kamiona poslije kratkog saslušanja.

Advokat dvojice novinara rekao je da mogu biti kažnjeni sa do 14 godina zatvora.

UN, SAD i Evropska unija su u više navrata tražili oslobađanje tih novinara.

Grupe za odbranu ljudskih prava i za medije kritikovale su novu civilnu vladu Mjanmara koju vodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći, jer protiv zatvorenih novinara koristi zakone iz vremena kolonijalizma, isto kao i vojna hunta koja je prethodno vladala, da bi ugušila kritiku i medije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније