Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 07. 2013. 11:38 >> 11:57

NAJDUŽI NA SVIJETU

Kinezi grade podvnodni tunel od 123 km

Nakon 20 godina pauze kineske vlasti odlučne su da počnu sa gradnjom najdužeg podvodnog tunela, za šta bi trebalo da bude uloženo 42 milijarde dolara. Tunel će biti dugačak 123 kilometara.

 

 

Tunel vrijedan 42 milijarde dolara povezivaće grad Dalijan, u provinciji Liaoning, sa Jantajom u istočnoj provinciji Šandong.

Planom je predviđeno da tunel bude građen ispod Bohajskog moreuza, ali nije precizirano kada će projekat biti završen. Prvi put je plan o gradnji ovog tunela objavljen 1994. godine, ali je sve ostalo na nivou planiranja.

Imajući u vidu da bi izgradnjom tunela put između dva grada, sa sadašnjih šest do sedam sati, bio skraćen na 40 minuta, troškovi gradnje mogli bi da se nadoknade za 12 godina korištenja. 

Trenutno najduži je Seikan tunel sa 54 kilometara, a povezuje ostrva Honšu i Hokaido. Otvoren je 1988. godine, poslije dvadesetogodišnje gradnje. Tunel koji povezuje Englesku i Francusku dugačak je oko 51 kilometar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније