Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

13. 01. 2018. 19:16   >>  18:43

BABIŠ PORUČIO

"Zeman da se distancira od Rusije i Kine"

Češki premijer Andrej Babiš pozvao je danas predsjednika te zemlje Miloša Zemana da se jasno distancira od Rusije i Kine i izjasni da ne želi da orijentiše Češku na istok već da putuje u Moskvu i Peking samo da podržava češka preduzeća.

"Zemanu bi u drugom krugu pomoglo kada bi jasno deklarisao da ne želi da usmjeri našu zemlju ka istoku, što mu mnogi zamjeraju, da ne želi da je orijentiše na Rusiju i Kinu i da to radi samo da pomogne našim preduzećima", kazao je Babiš.

Zeman je u prvom krugu predsjedničkih izbora u petak i subotu osvojio svega 38,58 odsto glasova, iako je bilo nekih očekivanja da bi mogao da pobijedi već u prvom krugu.

Babiš je kritikovao one komentare u stranim medijima koji su povezivali izborni uspjeh Zemana sa okretanjem leđa Češke Evropskoj uniji i priklanjanju Rusiji i posebno naglasio da je spoljna politika u nadležnosti vlade, a ne šefa države.

"Spoljna politika je u nadležnosti vlade. Dok sam ja premijer proevropski je orijentisana i deklarisao sam to jasno", rekao je Babiš i na prvo mjesto stavio članstvo Češke u EU i NATO.

Babiš je ocijenio da češke vlade do sada nijesu bile aktivne u EU, a da je on spreman da se aktivno u debatama sa evropskim partnerima zalaže za nacionalne interese Češke, kao prvo već sada do proljeća da predloži u EU predstave Češke o zajedničkom evropskom budžetu za naredni period.

Zemana je Babiš pozvao da pred drugi krug nastavi sa pomirljivim obraćanjima kao što je bio praznični božićni govor.

"Trebalo bi da spaja naše društvo. Tolika mržnja nije dobra. Dobro bi bilo da se društvo ujedini. Ja ne želim da uživam u kontroverzama. Nastojaću da me prihvate i oni koji me ne podnose. I predsjednik Zeman bi trebalo da učini isto", rekao je Babiš.

Novi češki premijer posavjetovao je Zemanu da se distancira od nekih svojih najbližih saradnika jer su za njega loša reklama i kvare mu ugled.

Premda Babiš nije pomenuo konkretne saradnike najviše ogorčenja kod Čeha izaziva Zemanov kancelar Vratislav Minarž, kome službe odbijaju da odobre da dolazi u dodir sa povjerljivim dokumentima a nejasni su i izvori njegovog bogatstva, zatim portparol Jirži Ovčaček o kome su režirane i dvije unapred rasprodate satirične predstave i neformalni savjetnik Marek Nejedli koji je povezan sa ruskim Lukoilom.

Premijer Babiš nagovestio je da bi kao premijer našao zajednički jezik i sa Zemanovnim protivkandidatom u drugom krugu, bivšim predsjednikom Akademije nauka Češke Jiržijem Drahošom koji je u prvom krugu u petak i subotu osvojio 26,5 odsto glasova a porasle su mu šanse za tijesnu pobjedu nad Zemanom u drugom krugu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније