Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

14. 01. 2018. 09:17   >>  08:45 4

INCIDENTI U ČILEU

Napadi na crkve uoči papine posjete

Papa Franjo 15. januara stiže u posjetu Čileu, a pred njegov dolazak molotovljevim koktelima napadnute su četiri katoličke crkve, tri u glavnome gradu Santjagu.

Prvi latinoamerički papa vraća se na 'svoj' kontinent. U petoj godini pontifikata, nakon što je već posjetio Brazil, Boliviju, Ekuador, Paragvaj, Kubu i Meksiko, ne i svoju rodnu Argentinu, stiže u Čile.

Nepoznati napadači na crkve u Čileu ostavili su poruku - "Sljedeći će napad biti na - Papu", prenosi HRT.

U ostavljenom pamfletu upotrijebljena je rečenica povezana s aktivizmom na teritoriju Mapuče u kojoj živi starosjedilačko stanovništvo. Navodno je napisano da je novac potrošen na papinu posjetu mogao biti iskorišten za pomoć siromašnima.

Čileanski ministar unutrašnjih poslova Mario Fernandez kazao da je riječ o manjim kriminalnim grupama sa ograničenom mogućnošću djelovanja.

"To su ozbiljne i neoprostive radnje, ali moramo staviti stvari u perspektivu", rekao je Fermandez.

Dodao je dodao nije riječ o grupama "koje su zaista opasne". Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napade.

Čileanska predsjednica Mišel Bašele napade opisuje kao "vrlo čudne" i u radijskom obraćanju dodaje da "u demokratskom društvu ljudi mogu izražavati svoje mišljenje, sve dok to čine na miroljubiv način".

Vatikan još nije komentarisao ni napade ni prijetnje.

U samom Santjagu traju završne pripreme. U glavnom parku na misi se očekuje pola miliona vjernika. Papa će se sastati i s čelnicima Mapučea, koji tvrde da su velika privatna imanja i plantaže drvne sirovine na krajnjem jugu zemlje isrcpili okoliš i osiromašili ljude, a očekuje se da će i protesti pratiti njegov boravak u Čileu.

Nakon posjete Čileu, papa nastavlja svoj put prema Peruu i Limi.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније