Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 07. 2013. 16:55 >> 16:55

USLOVNO DA MOSKVE

Snouden zatražio azil u Rusiji

Odbjegli bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije Edvard Snouden zatražio je privremeni azil u Rusiji, ali planira da na kraju otputuje u Latinsku Ameriku, javio je Rojters pozivajući se na informacije objavljene na sajtu “Vikiliks".

"Ja sam u poziciji da jedino prtihvatim ponudu Rusije zato što nisam u mogućnosti da putujem", rekao je Snouden na sastanku sa predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava na moskovskom aerodromu "Šeremtjevo".

Zvanični Kremlj odmah se oglasio i poručio da je Snouden dobrodošao ali da ostaje ranije postavljeni uslov da "prestane sa objavljivanjem informacija koje štete interesima SAD".

Sastanak iza zatvorenih vrata održan je kod terminala f, a prisutno je bilo 13 predstavnika organizacija "Hjuman rajts voč", "Amnesti internešnel", "Transparensi internešnel", kao i nekoliko "poznatih advokata iz Rusije".

Tanja Loškina, predstavnik "Hjuman rajts voča", rekla je ruskoj novinskoj agenciji Interfaks da je Snouden rekao da želi da ostane u Rusiji.

Ona je navela da Snouden vjeruje da je u ovakvim okolnostima bezbjedan samo u Rusiji i da će zatražiti azil, uprkos tome što ga je ranije odbio, nakon uslova predsjednika Vladimira Putina da "prestane da objavljuje informacije koje štete Sjedinjenim Američkim Državama".

Kremlj se odmah oglasio i danas, kada je objavljena Snoudena odluka, a Putinov portparol Dmitrij Peskov naveo je da su uslovi ostali isti, kao i da se zvaničan zahtjev za azil i dalje čeka.

Trenutno nije jasno da li je Snouden u potpunosti pristao na te uslove, jer je Lokšina na aerodromu navela da on "nema sa čim da prestane, jer smatra da njegovo djelovanje ne ugrožava SAD".

On je dodao i da se na aerodromu osjeća sigurno, da su uslovi života pristojni, ali da zna da ne može dovijeka da ostane na "Šeremetjevu".

Iako se očekivalo Snoudenovo obraćanje medijima, Vikilks je najavio da će on objaviti saopštenje u ranim večernjim satima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније