Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 01. 2018. 20:58 >> 20:24

IDE NA DEBATU

Pućdemona možda uhapse u Danskoj?

Smijenjeni lider Katalonije Karles Pućdemon, koji je otišao u Brisel da ne bi bio uhapšen zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije, putovaće naredne sedmice u Dansku.

On će prisustvovati debati na Univerzitetu u Kopenhagenu sa temom "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju". Portparol Pućdemonove partije je naveo da će on prisustvovati debati "predstavljajući legitimnu vladu Katalonije".

Pućdemon želi da se vrati doskorašnjem poslu i nastoji da izvrši pritisak na španske vlasti, iako Madrid smatra da on ne može da vlada Katalonijom iz inostranstva.

Karles Pućdemon je ranije danas rekao za jedan katalonski radio da mu nove tehnologije omogućavaju da vlada iz Belgije.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne španske vlasti, a zatim je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost.

Kao odgovor, Vlada Španije je suspendovala autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. Takođe je izdala i evropski nalog za hapšenje Pućdemona, po kojem Belgija nije postupila.

Na izborima za novi katalonski parlament, održanim 21. decembra, najviše glasova su osvojile stranke koje se zalažu za nezavisnost tog španskog regiona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније