Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 01. 2018. 08:28 >> 07:54

U ŠVAJCARSKOJ

Protesti zbog Trampovog dolaska u Davos

Više od hiljadu ljudi protestovalo je sinoć u Cirihu zbog predstojećeg dolaska američkog predsjednika Donalda Trampa na Svjetski ekonomski forum u Davosu, prenosi izvještač agencije Frans pres.

  

 

 

Američki milijarder će se u Davosu sastati sa brojnim zvaničnicima, a posljednjeg dana skupa, u petak će održati govor. Njegov dolazak je potvrđen juče pošto je bio doveden u pitanje zbog budžetske krize u Vašingtonu.

Bijela kuća je saopštila danas da će se Tramp krajem ove nedjelje u Davosu sastati sa predsjednikom Ruande Polom Kagameom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kao i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Na protestnom skupu u Cirihu demonstranti su večeras uzvikivali "Tramp nije dobrodošao" i nosili plakate sa natpisima "izbacite Trampa" i "Uništite svjetski ekonomski forum" i "Švajcarska je domaćin nacistima". Skupovi protiv Trampa organizovani su sinoć i u drugim švajcarskim gradovima, prenijela je agencija ATS.Najavljujući Trampov dolazak u Davos agencija AP piše da je pitanje "kako će nacionalista

koji voli dijet koka kolu da se uklopi sa globalistima koji pijuckaju šampanjac".Kako će Tramp da se ponaša na skupu je tema velikih spekulacija, a učesnici pokušavaju da pogode šta će Tramp reći i s kim bi mogao da se sastane na marginama skupa.

Oni koji su dugogodišnji učesnici Davosa kažu da bi moglo da se desi da ne naiđe na najtopliji prijem među onima koji se zalažu za globalnu trgovinu i koji su uznemireni zbog njegovog dolaska na vlast.

"To je mala zagonetka. Prije svega on će biti u situaciji gdje slušaoci neće biti tako prijateljski nastrojeni", rekao je Nariman Behraveš, glavni ekonomista za firmmu IHS Markit.

Jedan američki zvaničnik rekao je da se očekuje da će Tramp ukazati na oporavak američke privrede i nedavne izmjene poreskih zakona i da će ponovo kritikovati trgovinsku praksu za koju smatra da je nefer. On je dodao da je Tramp odlučio da ide na skup jer misli da ima pozitivnu ekonomsku poruku da prenese.

Na odlazak u Davos Trampa su ohrabrili potpredsjednik SAD Majk Pens i francuski predsjednik Emanuel Makron.

AP navodi da američki predsjednici obično ignorišu godišnja okupljanja u švajcarskim Alpima koja posljednjih 50 godina privlače političare, biznismene i slavne ličnosti da razgovaraju o svjetskoj politici i globalnoj saradnji.

Posljednji američki predsjednik koji je posjetio Davos bio je Bil Klinton 2000. godine. Predsjednici Barak Obama, Džordž Buš mlađi i Džordž Buš stariji su propuštali Forum a Ronald Regan se pojavio preko video linka.Manifestaciju protiv Trampa u Cirihu su organizovali Mladi švajcarski socijalisti i Pokret za socijalizam, a pridružile su im se brojne organizacije protiv globalizacije.

Peticija švajcarske organizacije Campax, pokrenuta 10. januara pod nazivom"Trampe niste dobrodošli, držite se dalje od Davosa" već je sakupila 17.000 potpisa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније