Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 01. 2018. 10:31   >>  09:58

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Migranti udarna tema kampanje u Češkoj

Udarna tema kampanje pred drugi krug izbora za predsjednika Češke u petak i subotu ostaju muslimanski migranti i izbjeglice.

 

 

 

U prvom TV duelu predsjednički kandidati, sadašnji predsjednik Miloš Zeman i bivši predsjednik Akademije nauka Jirži Drahoš optuživali su jedan drugog za predusretljivost prema izbjeglicama i takmičili se ko je bolji zaštitnik Češke od muslimanskih migranata u okviru relokacije u Evropskoj uniji.

Prema januarskom izvještaju Policije za strance ima svega 14, a od 4.738 privredenih nelegalnih migranata, najčešće Ukrajinaca, Rusa i Vijetnamaca, čak 4.316 je u Češku ušlo legalno i samo su nelegalno produžili dalje.

"Drago mi je da se svi političari u Češkoj, s jednim izuzetkom koji se zove Jiržij Drahoš, slažu da na našu teritoriju ne treba da primamo nelegalne migrante", kazao je Zeman.

Češki predsjednik je podsjetio da je Drahoš prošlog ljeta izjavio da za Češku ne bi bio problem da primi 2.600 izbjeglica, koliko je od Češke tražila EU u okviru kvota, koje odlučno odbijaju obojica kandidata

za drugi krug predsjedničkih izbora 26. i 27. januara."Nijesam rekao da Češka treba da primi 2.600 migranata, već da bi sa toliko ljudi mogla da izađe na kraj.

Dozvolite da vas podsjetim na vašu izjavu iz 1999. godine da naša zemlja može da primi 5.000 kosovskih Albanaca", rekao je sinoć Dragoš. Uoči debate češka Policija za strance objavila je godišnji izvještaj po kome se Češka tokom 2017. godine vratila po broju izbjeglica i nelegalnih migranata na vrijeme prije izbijanja migracijske krize 2015. godine, kao i da izbjeglica po međunarodnim konvencijama ima svega 14.

"To znači da među strancima sa nelegalnim statusom preovlađuju oni koji uđu na našu teritoriju legalno ali onda prekorače vrijeme dozvoljenog boravka i tako pređu u nelegalne migrante", navodi se u izvještaju Policije za strance.

Prošle godine je bilo 4.136 nelegalnih migranata koji su ostali duže u Češkoj, a među njima je najviše bilo Ukrajinaca, Rusa i Vijetnamaca.

Češka policija zadržala je 2017. godine svega 172 nelegalna migranta u tranzitu za druge zemlje, prije svega Njemačku, dok je 2015. godine zadržala 2.294 i uglavnom su to državljani Avganistana, Sirije i Iraka.

Izbjeglica, prema međunarodnim konvencijama je u Češkoj prošle godine bilo svega 14, od toga je Češka dobrovoljno primila 12 izbjeglica u okviru kvota EU, za koje je riješila da ih ne poštuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније