Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 01. 2018. 13:26 >> 12:53

ZEMAN POVJERIO

Češka:Tajkunu Babišu ponovo mandat

Predsjednik Češke Miloš Zeman primio je danas od premijera Andreja Babiša ostavku njegove manjinske vlade i odmah mu povjerio da sastavi novu, uz obećanje da će, čak i ako ga Česi ne izaberu ove sedmice ponovo za predsjednika Češke, dok mu traje mandat imenovati i formalnu novu vladu sa Babišem na čelu.

 


 

"Rado bih dao premijeru svo potrebno vrijeme da obezbijedi većinsku podršku za svoju vladu, a to je 101 glas, ne nužno potpis poslanika.

S druge strane, ne mogu da isključim da neću ponovo biti izabran i u tom slučaju održaću svoje obećanje i imenovaću Babiša za premijera tokom februara a neću insistirati na 101 glasu", kazao je na konferenciji za novinare Zeman.

Manjinska jednobojna vlada stranke ANO sa Babišom na čelu nije prošle sedmice dobila povjerenje, jer nijedna od preostalih osam stranaka u parlamentu nije željela da da podršku vladi na čijem čelu stoji milijarder pod krivičnom istragom, optužen da je na prevaru izmamio dva miliona eura evropskih dotacija za svoju porodičnu farmu i turistički centar Rodino gnezdo u Centralnoj Češkoj.

Predsjednik Zeman, koji je nakon parlamentarnih izbora u oktobru više puta rekao da mu ne smeta krivično gonjeni premijer sve dok pravosnažno nije osuđen, obećao je da će imenovati Babiša i drugi put za premijera i to do kraja svog mandata koji ističe 8. marta.

Ukoliko bi Zemana u drugom krugu predsjedničkih izbora 26. i 27. januara pobijedio protivkandidat, bivši predsjednik Akademije nauka Jirži Drahoš, koji ne želi na čelu vlade premijera koji bi mogao da bude uhapšen, on ne bi mogao nikako da spriječi da vladu sastavlja Babiš, pošto treći pokušaj da imenuje premijera pripada predsjedniku Poslaničkog doma, koji je iz Babiševe stranke ANO.

"Razlika u novim pregovorima o vladi je u tome da u prvim nijesmo ni dobili šansu da pregovaramo, jer su nas svi kategorično odbili. Ovi pregovori biće sasvim drugačiji nego u prvoj rundi kada se nije ni očekivalo da vlada dobije povjerenje", rekao je danas Babiš.

Podršku toj budućoj vladi sa tajkunom češke prehrambene i hemijske industrije sa Babišom na čelu, obećali su ove sedmice već češki nereformisani komunisti a nije isključena i podrška ksenofobnih anitiislamskih nacionalista iz stranke Sloboda direktna demokratija.

Ukoliko u tri pokušaja Babiš ne bi uspio da sastavi vladu koja bi dobila povjerenje parlamenta Češku bi najvjerovatnije čekali prijevremeni parlamentarni izbori koje sve stranke žele po svaku cijenu da izbjegnu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније