Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

24. 01. 2018. 17:33   >>  17:03 1

CIPRAS PORUČIO

"Evropa ne shvata izazov agresivnog susjeda"

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da njegovi evropski partneri ne mogu uvijek da procjene koliki su i kakvi izazovi življenja sa "agresivnim susjedom".

Cipras je to izjavio tokom debate o stabilizovanju situacije na Mediteranu i rješavanju migrantske krize, prenosi Rojters, uz ocjenu da komentar grčkog premijera odražava napetost u odnosima između Grčke i Turske, koje su partneri u okviru NATO-a.

Cipras, koji je na vlast došao početkom 2015, rekao je da je na čelo grčke vlade stupio u veoma teškom periodu za zemlju koja ne samo što je morala da se hvata u koštac s najgorom dužničkom i izbjegličkom krizom, već i sa, kako je naveo, "agresivnim susjedom, ponekad nepredvidivim sa svojom agresivnim vojnom aktivnošću na Egejskom moru".

Grčka i Turska imaju dugu istoriju razilaženja koja su nadživjela hladni rat, od nadmetanja za vazdušni prostor iznad Egejskog mora, do manjinskih prava i etnički podijeljenog Kipra, podseća britanska agencija.

Dvije zemlje sada sarađuju u okviru sporazuma koji su Ankara i EU postigle u martu 2016, u cilju usporavanja migrantskih tokova, a koji je Cipras danas opisao kao "težak, ali neophodan sporazum".

"Istovremeno, moramo donijeti odluku o tome šta ćemo raditi sa ovim agresivnim ponašanjem Turske", rekao je grčki premijer, u odgovoru na primjedbu da bi Turska mogla da se u bilo kom trenutku predomisli kad je riječ o sporazumu o migraciji.

Cipras je istakao da je "nekima veoma lako da takođe budu agresivni ako žive u Luksemburgu ili Holandiji, jer su im susjedi Belgija i Luksemburg, a ne Turska".

"Ali, nama to nije tako lako", zaključio je predsjednik grčke vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније