Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

26. 01. 2018. 09:41 >> 09:09
1

TEMA "GLOBUSA"

Šta je cilj bugarskog predsjedavanja EU?

Bugarska je ovog mjeseca preuzela predsjedavanje Evropskoj uniji kao zemlja koja je pod posebnim monitoringom u pogledu vladavine prava. Sofija će, kako najavljuju, u centar staviti Zapadni Balkan, ali će to, po mišljenju analitičara, još biti i najmanji izazov.

Predsjedavanje EU za Bugarsku je bez sumnje veliki izazov. Pregovori o Bregzitu, diskusije o zajedničkoj izbjegličkoj i migrantskoj politici, priprema finansijskog okvira za period od 2020. godine – samo su tri teška zadatka. Sofija se, međutim, potrudila da nađe i „svoju" temu koju će isticati tokom šestomjesečnog predsjedavanja - u pitanju je evropska budućnost Zapadnog Balkana gdje bi Bugarska mogla da bude dragocjeni posrednik.

"Kada govorimo o ujedinjenoj Evropi, ne smijemo da zaboravimo da je Zapadnom Balkanu potrebna jasna evropska perspektiva i povezanost među zemljama tog regiona, kao i sa zemljama članicama EU. Ambicija bugarskog predsjedavanja je postizanje jasnog akcionog plana sa svakom od tih zemalja, ne stvaranjem nerealnih očekivanja, već kroz konkretne korake", kaže predsjednik Bugarske Rumen Radev.

Cilj je i povezivanje zemalja Zapadnog Balkana - digitalno, obrazovno, kao i u oblastima saobraćaja i energetike.

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, pozdravlja takvo opredjeljenje.

"Svi biste željeli stabilnost, bezbjednost, blagostanje, to zaslužuju ljudi u cijelom ovom regionu. Dobro je što će jedan od prioriteta biti budućnost zapadnog Balkana", naglašava Tusk.

I njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da Bugarska, s obzirom na geografski položaj, može da postigne mnogo kad je riječ o dobrosusjedskim odnosima i da pomogne evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

"Dobrobit mirne Evrope iziskuje, takođe, učešće zemalja Zapadnog Balkana i njihovu evropsku perspektivu. Proces povezivanja se mora poboljšati uz pomoć željezničke infrastrukture, na čemu će Njemačka i Bugarska raditi blisko sarađujući", kaže Merkel.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Janker smatra da se bugarsko predsjedavanje EU događa u ključnom trenutku, kada postoji niz inicijativa za određivanje budućnosti Unije. Planira se čak i održavanje vanrednog samita EU za 17. maj 2018. godine.

Slabija strana predsjedavanja Bugarske EU po mišljenju analitičara ogleda se kroz činjenicu da je ta zemlja još uvijek pod monitoringom Unije. Kažu i da je posljednji izvještaj o Bugarskoj u okviru Mehanizma zaštite i provjere za njih „veoma alarmantan".

Pristup Bugarske Šengenu i eurozoni su dvije druge teme koje Sofija za vrijeme svog predsjedavanja želi da uvrsti na dnevni red. Poznavaoci prilika ocjenjuju da je pristup Šengenu siguran, ali ne i eurozoni. Bugarska doduše može da predstavi dobre privredne rezultate, ali u monetarnoj uniji nema veliku podršku.

Tamara Ivanković, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније