Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

26. 01. 2018. 11:00 >> 10:27

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Češka ponovo izlazi na birališta

U Češkoj će danas i sjutra biti održan drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će snage odmjeriti aktuelni predsjednik Miloš Zeman (73) i Jirži Drahoš (68).

  

 

 

Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom, dok je bivši predsjednik Akademije nauka Češke Jirži Drahoš više naklonjen EU.

Mnogi na izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsjedniku koji je napravio oštar zaokret ka desno, navodi Rojters.

Zeman je u prvom krugu glasanja prije dvije nedjelje osvojio najviše glasova od ukupno devet predsjedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bi izbjegao drugi krug, ističe AP. Osvojio je 38.6 odsto, a Drahoš 26.6 odsto glasova.

Inače, predsjednik Češke tokom petogodišnjeg mandata ima pretežno ceremonijalnu ulogu. Aktuelni predsjednik je favorit, istakla je agencija AP uz napomenu da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će trka biti tijesna tokom dvodnevnog glasanja.

Prema Ustavu Češke, predsjednik bira premijera poslije opštih izbora. Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnijela je ostavku u srijedu pošto joj je izglasano nepovjerenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša da formira vladu.

Zeman je izjavio da čak i ako izgubi na izborima, on će Babiša postaviti na mjesto premijera prije nego što mu istekne predsjednički mandat, 8. marta.

Predsjednik postavlja članove Upravnog odbora Centralne banke i bira sudije Ustavnog suda uz odobrenje gornjeg doma Parlamenta, ali ima veoma malu izv

ršnu moć. Agencija AP je navela da je Zeman vodeći proruski glas u Evropskoj uniji i da se njegovo stanovište o sukobu u Ukrajini i o migrantskoj krizi oštro kosi sa glavnom evropskom politikom. Zemanova kampanja iskoristila je strah stanovništva od migranata te se koriste parole kojima se građani pozivaju da zaustave migrante i Drahoša i da glasaju za Zemana.

Pitanje migranata je dominantno u Češkoj, iako u nju rijetko ulaze izbjeglice na putu ka Njemačkoj ili drugim bogatim zapadnoevropskim zemljama.

Osim toga, Zeman je podržao aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa prije nego što je on izabran na tu poziciju 2016. godine, što je bio rijedak potez među evropskim liderima, navodi Rojters.

Drahoš (68), politički "novajlija", kako ga naziva AP, nije pripadnik nijedne partije i više je okrenut zapadu. Bivši predsjednik češke Akademije nauka i profesor hemije čvrsto podržava članstvo zemlje u EU i NATO. On je, ipak, takođe odbacio kvote o preraspodjeli izbjeglica.

Drahoš je istakao da želi da vrijednosti "istine, razuma i pristojnosti" pobijede na izborima. Zemanov protivkandidat izrazio je zabrinutost zbog porasta ekstremizma i populizma.

Na čelu Akademije nauka, Drahoš je bio od 2009. do prošle godine, navela je američka agencija. I Drahoš i Zemanu su u posljednjoj televizijskoj debati, održanoj u četvrtak uveče, zalagali za produbljenje saradnje unutar EU i govorili protiv kvota za preraspodjelu izbjeglica.

Rezultati najnovije ankete, koja je objavljena u ponedjeljak, predviđaju da će Drahoš osvojiti 47 odsto glasova, a Zeman 43 odsto, dok 10 odsto ispitanika nije odlučilo za koga će glasati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније