Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 07. 2013. 08:15 >> 08:19

PARLAMENT

Turska:Vojska van politike

Skupština Turske je u noći između petka i subote - kako je objavljeno , izmijenila jednu odavno spornu odredbu zakona o vojsci, više puta korišćenu da bi se opravdali vojni udari.

 

 

Izglasan je amandman vladajuće konzervativne proislamske "Partije pravde i razvoja" AKP, i unijet u član 35. Zakona o funkcionisanju vojske, izdat poslije državnog udara 1960, u kojem je do sada pisalo da je dužnost vojske "očuvanje i zaštita Republike Turske".

Turska vojska je na osnovu tog člana izvela tri državna udara - 1960, 1971. i 1980. godine, uz ocjenu da civilne vlasti nijesu uspjele da obezbijede zaštitu ustavnih principa.

Nova verzija tog člana ograničava oružane snage na "odbranu turske nacije od prijetnji i opasnosti iz inostranstva, obezbjeđenje i jačanje vojne sile radi efikasnog odvraćanja" i na učešće u operacijama u inostranstvu koje odobri Skupština.

Amandman je izglasan uz podršku opozicionih stranaka, sa izuzetkom "Partije nacionalističke akcije" MHP koja smatra da promjena komplikuje zadatak vojske u borbi protiv pobune Kurda.

Nova odredba je dio predloga zakona o kojem tek treba da se glasa u cjelini i da ga potom potpiše predsjednik Republike da bi stupio na snagu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније