Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

27. 01. 2018. 16:48 >> 16:15
1

REZULTATI IZBORA

Zeman na čelu Češke još pet godina

U drugom krugu direktnih izbora za predsjednika Republike, Česi su odbili promjene i ponovo povjerenje dali oličenju bunta protiv elita - i praških, i briselskih, i oličenju straha od migranata kojih nema, prenosi Beta.

Dosadašnji šef države Miloš Zeman je, na osnovu prebrajanja glasova sa 97 odsto birališta, osvojio 51,92 odsto glasova, a konačan rezultat izbora biće saopšten do večeras.

Jirži Drahoš čije pristalice su između dva kruga glasanja pozivale Čehe da ga izaberu kao svojevrsnog "antiZemana", i kao predsjednika koji ne laže, koji ne sije mržnju, koji govori pristojno, koji - za razliku od Zemana - ne psuje i ne pije, prema preciziranim matematičkim prognozama agencije "Medijan" nema više šanse da preokrene ishod jer je osvojio je 48,11 odsto glasova.

I Drahoš i Zeman uspjeli su da mobilišu svoje simpatizere u društvu, duboko podijeljenom na dva nepomirljiva tabora, da izađu na neko od preko 14.800 birališta i svoj glas je u glasačke kutije ubacilo 66,47 odsto birača, što je neuobčajeno veliki odziv na bilo kojim češkim izborima.

Potvrdilo se da ovi tek drugi direktni izbori predsjednika Češke, nisu bili ni referendum o kolebanju Češke između Rusija i Zapada, jer Zeman tvrdi da Rusija nije prijetnja upravo zato što Češku štiti članstvo u EU i NATO, ni o bauku muslimanskih izbjeglica i imigranata kojih u Češkoj ima ravno 14 pojedinaca, jer i Zeman i Drahoš govore isto - odbijaju izbjegličke kvote, mehanizam relokacije i zahtijevaju da se izbjeglicama pomaže u regionu odakle su, a da se nikako ne puste ni u Evropu, a kamo li u Češku.

Predsjednički izbori su bili referendum o kontroverznom populističkom stilu, poput američkog predsjednika Trampa, kojim Zeman obavlja predsjedničku funkciju, zalazeći daleko preko granica koje mu postavlja Ustav.

Paradoksalno, Zemana koji neosporno pripada praškoj intelektualnoj eliti, jedan je od najboljih govornika ikad na češkoj političkoj sceni, "donji milioni Čeha" - kako Zeman voli da ih nazove, odabrali su upravo njega kao svoj simbol bunta protiv elita.

Zeman im je izašao u susret i svojim običajem da vrijeđa novinare, intelektualce i neistomišljenike, strastvenim pušenjem i uživanjem u češkom pivu i nacionalnom likeru, "beherovki", kao i kritikom Brisela i EU, iako ne krije da je eurofederalista, a i na predsjedničku Palatu Hradčane u Pragu je vratio zastavu EU, koju je skinuo prethodnik Vaclav Klaus.

Predsednik Češke ima prije svega ceremonijalnu ulogu da predstavlja zemlju, jer je za spoljnu politiku i orijentaciju zemlje odgovorna isključivo Vlada, što su i u Briselu i u svjetskim prijestonicama znali i ovih prethodnih pet Zemanovih godina na Hradčanima, te su Češku procjenjivali po izjavama i potezima njenih premijera.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније