Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

31. 01. 2018. 12:50   >>  12:18

NAJAVLJEN RAZGOVOR

Makron Erdoganu: Operacija, ne invazija

Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je Tursku da njena operacija protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije ne bi trebalo da postane "opravdanje za invaziju".

 

 

Turska je prošle nedjelje pokrenula vazdušnu i kopnenu ofanzivu na sjeverozapadnu Siriju, uzevši na nišan kurdsku miliciju Jedinice za zaštitu naroda (YPG) u regionu Afrin, što je otvorilo novi front u sedmogodišnjem sirijskom građanskom ratu i zateglo odnose Turske sa saveznicima u NATO-u.

"Ako se ispostavi da ova operacija postaje nešto što nije borba protiv potencijalne terorističke prijetnje po tursku granicu i postane operacija invazije, onda to za nas postaje istinski problem", rekao je Makron u danas objavljenom intervjuu za pariski dnevnik "Figaro".

Francuski predsjednik je najavio da će ponovo o tom pitanju razgovarati s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, zaključivši da bi priroda turske operacije trebalo da bude tema razgovora među Evropljanima, ali i šire među saveznicima.

Turska miliciju YPG smatra terorističkom organizacijom i ogrankom Kurdistanske radničke partije (PKK), koja vodi 30-godišnju pobunu na pretežno kurdskom jugoistoku Turske.

SAD i Francuska naoružavaju i obučavaju miliciju sa YPG na čelu u borbi protiv Islamske države u Siriji, napominje Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније