Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

01. 02. 2018. 23:40 >> 23:59
1

MORAVJECKI PORUČIO

"Logori bili nacistički, ne poljski"

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki objasnio je večeras da ta zemlja osuđuje sve zločine tokom Holokausta i Drugog svjetskog rata, kojem god narodu da su pripadali i krivci i žrtve.

Moravjecki je rekao da Poljska nema namjeru da upravo izmijenjenim zakonom guši slobodnu debatu o zločinima pojedinih Poljaka, već da želi da kažnjava oblik negiranja Holokausta kojim se odgovornost Hitlerovih fašista prebacuje na nekog drugog.

"Laž o Holokaustu nije samo negiranje njemačkih zločina. Jedan od najgorih oblika te laži je umanjivanje odgovornosti istinskih krivaca i pripisivanje odgovornosti njihovim žrtvama", upozorio je Moravjecki u govoru na državnoj televiziji TVP.

Moravjecki je naglasio da je Poljska bila prva žrtva njemačkih fašista i da logori u kojima su ubijeni milioni Jevreja nijesu bili poljski logori, već nacistički njemački, i da ta istina mora da se čuva jer je i to sastavni dio istine o Holokaustu.

"Poljska vlada osuđuje sve zločine tokom Drugog svjetskog rata na poljskom tlu, bez obzira na to iz kog naroda su krivci i koje nacionalnosti su žrtve. Nikada nećemo ograničavati slobodu debate o Holokaustu, jer to dugujemo svima koji su kroz njega prošli", kazao je Moravjecki.

Poljski premijer je izrazio razumijevanje za ogročene emocije koje su izazvale izmjene poljskog zakona o Institutu pamćenja naroda.

Na osnovu tih izjmena, novčano ili sa čak tri godine zatvora može se kazniti svako pripisivanje Poljskoj kao državi i Poljacima kao narodu, saučesništva ili odgovornosti za Holokaust i ratne zločine njemačkih fašista u okupiranoj Poljskoj.

"Razumemo emocije u Izraelu. Potrebno je puno napora da uspijemo da zajedno pričamo našu često komplikovanu istoriju. Kultura Jevreja je neodvojivi dio poljske baštine", kazao je Moravjecki.

Premijer je podsetio da su od šest miliona žrtava Drugog svetskog rata u Poljskoj, tri miliona bili poljski Jevreji, dakle građani Poljske.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније