Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 07. 2013. 09:28   >>  09:28

NEOBIČAN SAVEZ

RT: Izrael bombardovao Siriju iz turske baze

Kako je neimenovani izvor rekao za Raša tudej (RT), Izrael je upotrijebio tursku vojnu bazu za izvođenje vazdušnih napada na Siriju.

 

Kako brojni dokazi upućuju, izraelski avioni su prije deset dana bombardovali vojne ciljeve u sirijskoj luci Latakija.

U RT-u tvrde da bi "vijest o tome da je Turska pomogla Izraelu u napadu na drugu muslimansku zemlju mogla rezultirati ozbiljnim problemima za Ankaru, nakon što se informacije potvrde". Takođe ističu kako se radi o "pouzdanom izvoru".

"Naši izvori nam govore kako su izraelski vojni avioni  napustili bazu unutar Turske te prišli Latakiji preko mora, kako bi ostali izvan sirijskog vazdušnog prostora da ne bi postali legitimni ciljevi za sirijske snage", ističe novinarka RT-a, Paula Slier.

Iako su pojedini mediji tvrdili da se ne radi o vazdušnom napadu, već raketnom udaru iz izraelskih podmornica, većina izvora, uključujući sirijsku vojsku i pobunjenike, tvrde da je ipak udar izveden iz vazduha.

Umiješanost Turske u napad nije previše iznenađujuća. Ankara je od početka sukoba podržavala pobunjeničke snage u Siriji, a među glavnim je sponzorima naoružanja za FSA.

Odnosi Izraela i Turske  su u usponu, posebno od kada se Tel Aviv izvinuo zbog upada na brod koji je nosio humanitarnu pomoć ka Gazi, pri čemu je stradalo osam turskih državljanina.

U procesu pomirenja je veliku ulogu odigrao i predsjednik SAD Barak Obama, koje je inicirao dijalog glavnih saveznika u tom regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније