Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

06. 02. 2018. 20:51   >>  20:50

BRITANSKI SUD

Nalog za hapšenje Asanža ostaje na snazi

Britanski sud odbio je danas da povuče nalog za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, čime je njegov status ostao nepromijenjen poslije više od pet godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Sudija Ema Arbutnot rekla je da nalog za hapšenje ostaje na snazi, odbacujući molbu Asanžovih advokata da se nalog povuče pošto ga u Švedskoj više ne traže za ispitivanje.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora od kada se tu sklonio u junu 2012. godine da izbjegne izručenje Švedskoj. Švedski tužioci istraživali su navode o seksualnom napastvovanju i silovanju koje su protiv Asanža uputile dvije žene 2010. godine. Osnivač Vikiliksa je odbijao da ode u Švedsku jer je vjerovao da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Švedsko tužilaštvo je odustalo od tog slučaja prošle godine ali protiv Asanža je ostao britanski nalog za hapšenje izdat zbog bjekstva dok je bio na uslovnoj slobodi uz kauciju 2012. godine.

Da je nalog za hapšenje ukinut uklonila bi se znatna pravna prepreka za njegovo napuštanje ekvadorske ambasade u Londonu. Međutim čak i da je dobio ovo olakšanje moguće je da bi Asanž odlučio da ostane u ambasadi iz straha da postoji tajna američka optužnica protiv njega.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније