Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

07. 02. 2018. 09:45 >> 09:50

O BUDUĆNOSTI OSTRVA

Makron danas na Korzici

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas će na sjeveru Korzike održati govor o budućnosti tog ostrva, dan pošto je isključio mogućnost amnestije za zatvorenike koje nacionalisti na vlasti u tom dijelu Francuske smatraju političkim, javila je agencija Frans pres.

 

 

 

Makron je u najosjetljivijoj posjeti od početka svog mandata juče rekao da budućnost Korzike vidi u okviru republike, čime je isključio mogućnost dijaloga o autonomiji čemu su se nadali nacionalisti, prenijeli su francuski mediji.

Francuski predsjednik je juče u Ajaču prisustvovao komemoraciji povodom 20 godina od ubistva prefekta Korzike Kloda Erinjaka, ubijenog 6. februara 1998. dok je sa suprugom išao u pozorište.Lokalne vlasti, predsjednik korzikanske vlade Žil Simeoni i predsjednik korzikanskog parlamenta Žan-Gij Talamoni, nijesu krili razočarenje poslije sastanka s Makronom.

"Razočarani smo što je Makron zatvorio vrata za dijalog. Ubijeđeni smo da je predsjednik dovoljno inteligentan čovjek koji može da shvati situaciju.

Ono što mi želimo je u interesu i Korzike i Pariza", rekao je Talamoni.

Makron je rekao da neće dozvoliti amnestiju za zatvorenike koje Korzika smatra političkim, među kojima je ubica Erinjaka, Ivan Kolona, koji izdržava doživotnu kaznu.Korzikanci ne traže nezavisnost, već priznavanje njihove specifičnosti koja, kako ocjenjuju, treba da bude navedena i u francuskom Ustavu.

Lokalne vlasti tog ostrva traže, kao i za prekomorske francuske teritorije Novu Kaledoniju i Martinik, poseban poreski i društveni status, kao i jednak status za francuski i korzikanski jezik.Nacionalisti traže i amnestiju "političkih" zatvorenika, čemu se vlada decenijama protivi, kao i nezavisnosti tog ostrva.

Separatisti predstavljaju manjinu na Korzici, ali je to ostrvo decenijama bilo poprište nasilja separatista, posebno radikalne organizacije Narodno-oslobodilački front Korzike, koji su na taj način željeli da dođu do nezavisnosti. Ta organizacija je predala oružje 2014. ali su tenzije i dalje prisutne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније