Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

09. 02. 2018. 11:24 >> 11:23

IZ 1830.

Holandija raspravlja o zakonu o uvredi monarha

Vrijeđanje holandskog monarha može dovesti do pet godina u zatvoru i 20.000 eura kazne za onog ko to učini, na osnovu "srednjevjekovnog" zakona kom više nema mjesta u današnjem svijetu, kažu holandski poslanici.



 

 

Donji dom parlamenta je sinoć raspravljao o ukidanju zakona o uvredi veličanstva, što je tema koja izaziva napetost u krhkoj vladajućoj koaliciji.To pitanje je pažljivo izbjegnuto tokom teških pregovora o koaliciji u jednoj od rijetkih zemalja u kojoj takav zakon i dalje postoji.

Progresivni poslanici smatraju zakon iz 1830. "ograničenjem slobode izražavanja"."Taj zakon ne pripada ovom vremenu. Uvrijediti kralja ili prvog komšiju, zakon ne treba da pravi razliku", rekao je socijalista Ronald van Rak.

Ti poslanici žele da kralja stave na isti nivo s "običnim" građanima. Konzervativci, pak, smatraju da ljevičari uvijek "nađu način da napadnu monarhiju".

Zakon je posljednji put primijenjen u julu 2016, kada je 44-ogodišnji Holandjanin osuđen na 30 dana zatvora jer je na Fejsbuku kralja Viljema-Aleksandera na

zvao ubicom, silovateljem i lopovom.Van Rak kaže da bi u slučaju ukidanja zakona članovi kraljevske porodice mogli da se zaštite od kleveta tužbom sudu, kao i ostali građani.

Poslanik demohrišćana Kris van Dam na to odgovara da je "nezamislivo vidjeti kralja da biciklom odlazi u policiju i podnosi prijavu".

Predlog zakona je izazvao napetosti u vladi premijera Marka Rutea, liberala, i njegovih konzervativnih partnera.

"Moramo zaštiti našu kraljevsku porodicu koja je snažan simbol našeg društva i ima veliku funkciju u upravljanju zemljom", rekao je Gert-Jan Segers, lider partije Hrišćanska unija.

Uprkos protivljenjima, po svoj prilici će biti dovoljne većine za ukidanje zakona o uvredi veličanstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније