Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2018. 20:04 >> 20:07

ANKETA U NJEMAČKOJ

Ultradesničari prvi put ispred socijaldemokrata

Prvi put je njmačka ekstremna desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ispred socijaldemokrata (SPD) koji treba da vladaju u koaliciji s kancelarkom Angelom Merkel, pokazuje danas objavljena anketa.

Prema anketi instituta Insa za dnevnik Bild, AfD ima 16 odsto podrške, jedan procentni poen više nego na prethodnom mjerenju, i ispred je druge po veličini stranke u Njemačkoj SPD koja je pala za jedan procentni poen na 15,5 odsto.

Anketa na uzorku od 2.040 ljudi obavljena je od 16. do 19. februara.

Već nekoliko nedjelja se smanjuje razlika između ove krajnje desničarske stranke koja je ušla u parlament 24. septembra i najstarije njemačke partije koju potresa kriza i liderska trvenja.

S druge strane konzervativne stranke Hrišćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel i njena saveznička bavarska Hrišćansko socijalna unija (CSU) ojačale su za 2,5 procentna poena na 32 odsto u toj anketi.

Demohrišćani i socijaldemokrate sada zajedno imaju 47,5 odsto glasova i prema tome nemaju većinu u parlamentu u slučaju novog glasanja.

Dvije grupe se spremaju da formiraju koalicionu vladu pod uslovom da dogovor odobri baza SPD-a. Oko 464.000 članova te stranke počeće od sjutra da glasaju poštom, a rezultat se očekuje 4. marta.

Drastičan pad podrške SPD-u u anketama mogao bi da ih podstakne da odobre ovu novu koalicionu vladu, a ukoliko odbiju to bi vjerovatno značilo prijevremeni izbori i katastrofalan rezultat za njih, navodi agencija Frans pres.

U posljednjem barometru ovog vikenda institut Forsa koji radi za privatne televizije RTL i n-tv i dalje je davao socijaldemokratama prednost u odnosu na AfD. SPD je prema toj anketi imao 16 odsto a AfD 13 odsto glasova.

SPD je na izborima u septembru osvojo 20,5 odsto glasova, što je bio njihov najgori posleratni rezultat, ali od tada stranka i dalje gubi podršku, dok ekstremna desnica, koja je na izborima imala blizu 13 odsto jača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније