Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

22. 02. 2018. 12:00 >> 11:59

TRI GODINE

Sakašviliju zabranjen ulazak u Ukrajinu

Ukrajinske vlasti zabranile su opozicionaru i bivšem predsjedniku Gruzije Mihailu Sakašviliju ulazak u zemlju naredne tri godine nakon što je protjeran 12. februara u susjednu Poljsku, saopštila je pogranična policija.

  

 

 

Sakašviliju je zabranjen ulazak u zemlju po nalogu komandanta zaduženog za kontrolu granice koju je taj opozicionar ilegalno prešao u septembru 2017.

"Komandant je odlučio da Sakašviliju zabrani ulazak u zemlju naredne tri godine", navela je Frans presu pogranična policija i dodala da zabrana važi do 13. februara 2021. godine.

Sakašvili je odmah reagovao porukom na Fejsbuku navodeći da će se i pored zabrane vratiti uskoro u Ukrajinu.

Sakašvili (50), koji je prvo bio saveznik ukrajinskog predsjednika Petrra Porošenka, sada je jedan od njegovih najvećih protivnika, optužujući ga za korupciju.

Bio je vođa mirnih prozapadnih protesta u Gruziji 2003. godine, koji su doveli do smjenjivanja predsjednika Eduarda Ševardnadzea, a šef države bio je od januara 2004. do novembra 2013. godine.

Za njim je kasnije raspisana potjernica u toj zemlji.Potom je Sakašvili bio guverner ukrajinskog regiona Odese, od maja 2015. do novembra 2016. godine, kada je podnio ostavku, žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.

Bez državljanstva Gruzije, Sakašvili je ostao kada je stekao ukrajinsko, ali je i to državljanstvo izgubio jer mu ga je u julu 2017. oduzeo Porošenko.

Iako bez državljanstva, Sakašvili je uspio da se vrati u Ukrajinu u septembru, na silu - uz pomoć pristalica koje su probile policijski kordon na poljsko-ukrajinskoj granici.

Sakašvili je nedavno na Tviteru naveo da računa na svoje pristalice kako bi se ponovo vratio u Ukrajinu i nastavio borbu protiv "diktature oligarha" i "pljačke privrede".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније