Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 07. 2013. 23:35 >> 23:35

SUĐENJE ZA ŠPIJUNAŽU

SAD: Deportovati Snoudena radi suđenja

Američka administracija saopštila je da bivši saradnik CIA Edvard Snouden, koji je danas podnio zahtjev za privremeni azil u Rusiji, treba da bude deportovan i vraćen u SAD kako bi mu se sudilo za optužbe za špijunažu.

 

“Snouden treba da bude deportovan iz Rusije i vraćen u SAD", rekao je portparol Bijele kuće Džejms Karni, ističući da Snouden "nije aktivista za ljudska prava, niti disident".

"On je optužen za distribuciju tajnih informacija", rekao je Karni, prenosi Rojters.

Itar-Tas s je prenio riječi portparola administracije predsjednika SAD Baraka Obame da vlada Rusije "može da radi sa vlastima SAD običnim kanalima na rešavanju pitanja o deportaciji Snoudena".

"Naša pozicija je jasna: postoji pravni osnov za ekstradiciju Snoudena SAD, gdje je optužen za ozbiljna krivična djela", rekao je Karni.

Portparol Bijele kuće je podsjetio na izjave ruskih zvaničnika da ta "situacija ne treba da ima dugoročan uticaj na odnose dvije zemlje, koji su veoma važni".

I predstavnik Stejt departmenta Patrik Ventrel rekao je da Vašington želi da se Snouden vrati i bude predat pravosuđu.

"On treba da nađe smjelosti da se vrati kući i odgovori na optužbe", rekao je Ventrel, prenijela je agencija RIA Novosti.

"Želeli bismo da ga vrate, na bazi ranije saradnje po liniji pravosudno-policijskih organa s Rusijom", rekao je Ventrel, odbijajući da komentariše kako SAD pokušavaju da ubijede Rusiju da Snoudenu ne da azil.

Ne želeći ni da komentariše moguće posljedice davanja azila Snoudenu po bilateralne odnose dvije zemlje, Ventrel je rekao da Stejt department "nema nikakvu potvrdu" da je Snouden predao zahtjev za azilom u Rusiji.

Ranije danas ruski advokat Anatolij Kučerena, koji Snoudenu pomaže da pripremi sve neophodne dokumente, rekao je radiju "Eho Moskve" da je Snouden ispunio upitnik od 15-20 stranica, sa ličnim podacima i razlozima za traženje azila.

"Eho Moskve" navodi da je Snouden naveo da se boji mučenja i smrtne kazne u SAD.

Kučerena je potvrdio da bi procedura dobijanja azila mogla da traje do tri mjeseca, iako je teoretski moguć i kraći period.

"Trenutno on želi da ostane u Rusiji. On ima opcije, prijatelje i mnogo onih koji ga podržavaju. Mislim da će sve biti u redu", rekao je ruski advokat, koji je bio među grupom aktivista za ljudska prava koji su se u petak sreli sa Snoudenom na aerodromu, kada je nagovijestio da će tražiti azil u Rusiji.

Snouden je početkom juna objelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

Objavio je i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.

Snouden se već skoro mjesec dana nalazi na aerodromu "Šeremetjevo", gdje je doletio iz Hongkonga, i tamo će prema riječima Kučerene biti dok ruske vlasti razmatraju njegov zahtjev za azil.

(Blic.rs)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније