Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

23. 02. 2018. 22:28   >>  22:25

ZAVJERA I LAŽNE IZJAVE

Bivši Trampov saradnik priznao krivicu

Bivši visoki zvaničnik izbornog štaba američkog predsjednika Donalda Trampa Rik Gejts zvanično se izjasnio krivim po optužbama u istrazi specijalnog tužioca o ruskom miješanju u američke izbore.

Gejts se izjasnio krivim po tužbi za saveznu zavjeru i davanje lažnih izjava, a njegovo prihvatanje krivice rezultat je dogovora sa sudom i ukazuje da planira da sarađuje u istrazi specijalnog tužioca Roberta Mulera.

Muler nastavlja da ispituje Trampov izborni štab i Gejtsovog dugogodišnjeg poslovnog saradnika Pola Manaforta.

Gejts se izjasnio o krivici u saveznom sudu u Vašingtonu. Gejtsova izjava data je dan pošto su nove optužnice podignute protiv njega i Manaforta za utaju poreza i bankarske pronevjere.

Manafrot, koji je bivši predsjednik izbornog štaba Trampa rekao je da nije kriv i ostaje pri tome.

Dogovor o priznanju mogao bi da bude značajan razvoj istrage i znak da 45-godišnji Gejts planira da ponudi inkriminišuće informacije protiv dugogodišnjeg saradnika Manaforta ili drugih članova Trampovog štaba u zamjenu za blažu kaznu, naveo je Njujork tajms.

U sudskim spisima se vidi da je Gejts pristao da se izjasni krivim za urotu protiv američke vlade vezano za pronevjeru i neregistrovano lobiranje u inostranstvu kao i za laganje saveznim vlastima.

Muler je protiv Gejtsa i Manaforta prvi put podigao optužnice u oktobru i obojica su se izjasnila da nijesu krivi.

Zasad nije jasno šta bi Gejts mogao da ponudi istrazi specijalnog tužioca. U optužnicama protiv Gejtsa i Manaforta ništa ne ukazuje na središnje pitanje Mulerove istrage - da li su Tramp ili njegovi saradnici koordinisali aktivnosti s ruskom vladom da se ometu predsjednički izbori.

Gejts je bio u izbornom štabu znatno duže od Manaforta koji je smijenjen u avgustu, ali je do dana izbora bio u Trampovom avionu.

U optužnici se navodi razvijena šema Gejtsa i Manaforta kako da sakriju od američkih vlasti milione dolara koje su zaradili kao politički konsultanti u Ukrajini gdje su radili za bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, dugogodišnjeg saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodi Njujork tajms.

List dodaje da su radom u Ukrajini bili povezani s brojnim ljudima s vezama u Kremlju, među kojima je tajkun Oleg Deripaska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније