Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 02. 2018. 21:37   >>  21:36

SB UN

Usvojena rezolucija o prekidu vatre u Siriji

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se traži "neodložni" humanitarni prekid vatre u Siriji u trajanju od mjesec.

Usvojeni tekst "traži da sve strane u Siriji neodložno prekinu neprijateljstva na najmanje 30 dana iz humanitarnih razloga".

Cilj je "omogućiti dostavu humanitarne pomoći, medicinske usluge i evakuaciju bolesnih i najteže povrijeđenih".

"Ovo nije mirovni sporazum za Siriju, tekst je čisto humanitaran", rekao je švedski ambasador u UN Olof Skog, jedan od predlagača rezolucije.

Zapadne zemlje su tokom pregovora odbile ruski zahtjev da svi humanitarni konvoji moraju dobiti zeleno svjetlo vlade u Damasku.

Predviđeno je da su iz prekida vatre isključeni Islamska država i al-Kaida. Na zahtjev Moskve, izuzete su i "druge osobe, grupe i entiteti povezani s al-Kaidom i Islamskom državom, kao i druge grupe koje je SB označio kao terorističke".

Ti izuzeci bi mogli da omoguće različita tumačenja, budući da Damask "teroristima" smatra pobunjeničke grupe koje imaju podršku zapada. Zbog toga, smatraju upućeni, poštovanje prekida vatre bi moglo biti prilično nasumično.

Takođe na zahtjev Rusije, SB će se za 15 dana ponovo sastati da bi utvrdio poštovanje primirja.

S druge strane, rezolucija "poziva na momentalno podizanje opsada naseljenih mjesta poput Istočne Gute, Jarmuka, Fue i Kefraje".

Odgovarajući na poređenja stanja u Istočnoj Guti sada sa stanjem u Alepu u decembru 2016, sirijski ambasador Bašar Džafari je prihvatio poređenje rekavši da će "Istočna Guta postati novi Alep".

"Da, Istočna Guta će biti novi Alep, današnji Alep, onaj u kom milioni ljudi normalno žive", rekao je on. Zatim je isto predviđanje iznio i za provinciju Idlib.

Humanitarna pomoć je potrebna za više od 13 miliona Sirijaca, od čega je preko šest miliona interno raseljeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније