Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

01. 03. 2018. 11:46 >> 11:54

APSOLUTNO SIGURAN

Tusk:EU će prihvatiti Nacrt sporazuma o Bregzitu

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je danas da je "apsolutno siguran" da će nacrt sporazuma o Bregzitu koji je Evropska komisija predstavila prihvatiti evropska dvadesetsedmorica koji ostaju u Uniji poslije izlaska Velike Britanije.

  

 

 

"Apslolutno sam siguran da će glavni elementi nacrta biti prihvaćeni od strane svih", rekao je Tusk u govoru u udruženju evropskih poslodavaca "BusinessEurope".

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mičel Barnije juče je predstavio Nacrt sporazuma o Bregzitu, u kome su sadržani elementi oko kojih su dvije strane već postigle kompromis, kao i odredbe koje za sada predstavljaju samo predloge EU.

U tekstu je predloženo rješenje za jedno od najspornijih pitanja granice između britanske teritorije Sjeverne Irske i Irske koja je članica EU, što je odmah izazvalo negodovanje britanske premijerke Tereze Mej.

EU je predložila da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji EU i poslije izlaska Velike Britanije, a Mej je rekla da je taj plan neprihvatljiv i da "podriva ustavni integritet Velike Britanije".

Tusk, koji će danas u Londonu razgovarati s Terezom Mej u okviru priprema za evropski samit 22. marta u Briselu, rekao da će pitati da li britanska vlada ima bolju ideju koja bi bila isto tako efikasna u izbjegavanju uvođenja čvrste granice.

Niko nije predložio ništa pametnije od opcije izložene u Nacrtu sporazuma o Bregzitu koji je pripremila EU, čiji cilj je da ljudi, dobra i usluge nastave da prolaze nesmetano između britanske teritorije i članice EU Irske, rekao je Tusk.

Tusk priprema evropski samit 22. i 23. marta u Briselu na kome 27 zemalja koje ostaju u Uniji treba da usvoje pregovarački stav o budućim odnosima sa Londonom kada napusti EU.

Velika Britanija treba formalno da izađe iz EU 30. marta 2019. Već je dogovoreno da će posle toga uslijediti tranzicioni period da bi se ublažio prekid veza, s tim da još nije usaglašeno koliko će taj period da traje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније