Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

s.đ.

05. 03. 2018. 13:47 >> 13:47

SAUDIJSKA ARABIJA

Veća prava za žene

Nova prava za žene u Saudijskoj Arabiji Gardijan donosi kroz reportažu o Nadi Kahtani i sedam žena koje se okupljaju u Nacionalnom muzeju. One su obučene u crne abaje, njihova lica su prekrivena i vide se samo oči, grupa ranije nije vidjela tu zgradu i zna malo o tome šta se nalazi unutra.

Veliki novi poster na kome je jedan od antičkih sajtova Saudijske Arabije pokrio je većinu zida. I kolekcija artefakata, koja je prethodila islamskoj eri, ponosno stoji na ulazu.

U novembru, kada je otvorena veća izložba, mnogi su se plašili da će otvoreno prikazivanje artefakata koje neki smatraju idolopoklonstvom, dovesti do reakcije. Mnogi su odahnuli, jer je odgovor u velikoj mjeri bio pozitivan, navodi Gardijan.

Kahtani, koja ima 26 godina, bila je isto toliko entuzijastična. "Mi kao mlada generacija moramo znati istoriju našeg regiona", rekla je. "Ovdje smo duboko ukorijenjeni. A shvatanje našeg istorijskog identiteta nam je važno."

Izvan muzeja, razumijevanje o tome kako je savremeno kraljevstvo stiglo do ove tačke, takođe je u modi. Prošlog mjeseca ženama je rečeno da mogu da se pridruže vojsci i obavještajnoj službi. Uskoro će se otvoriti i auto škole za žene, a same će na put moći da idu od juna mjeseca. U tekstu Gardijana se podsjeća da su i stadioni sada dostupni za žene, a biće izgrađena i ponovno otvorena kina za žene.

Autor teksta Martin Čulov, ocjenuje i da je za skoro godinu dana svoje vladavine, princ Mohamed bin Salman konsolidovao svoj autoritet kroz program promjena koji je bio toliko brz, a koji je i prigušio one koji bi se inače mogli suprotstaviti. Njegov glavni uspjeh je ipak susret s britanskom kraljicom koji treba da se održi naredne sedmice.

Žena u državnom vrhu

I Rojters je ovih dana pisao o brojnim promjenama koje se dešavaju u Saudijskoj Arabiji. Pored zamjene nekih od vrhovnih vojnih oficira, a u reorganizaciji koja uzdiže mlađe generacije princ Salman dovodi i ženu u sam državni vrh.

Reforma je bila zapravo poklon generacijama koje dolaze, smatraju analitičari, što je zapravo postalo obilježje njegove vladavine imajući u vidu dosadašnju dugogodišnju patrijarhalnu tradiciju. Imenovanje žene u ministarstvu rada je dio napora da se modernizuje i promoviše umjereniji oblik islama. Princ Mohamed je opustio društvene restrikcije, smanjivši ulogu vjerske policije te dozvoljavajući javne koncerte.

Podsjetimo od nedavno je ženama u Saudijskoj Arabiji omogućeno da gledaju fudbalske utakmice na stadionima. Takođe promijenjeno je dugogodišnje pravilo i najavljeno da će dozvoliti ženama da voze automobile.

Za pokretanje biznisa nije potrebna dozvola muškog staratelja

Iako su pomaci na vidiku, mnogo je stvari koje ova zemlja mora učiniti kako bi osigurala ženama veća prava, smatra princeza Rima bint Bandar Al-Saud.

Princeza Rima, potpredsjednica Generalne sportske uprave Saudijske Arabije, rekla je za AFP kako se čine napori da se žena osjeća sigurnom u svom domu te da ima mogućnost razvoja karijere u tradicionalnom društvu u kojem muškarac dominira.

"To su stvari koje će biti mnogo zastupljenije u razgovorima o ženskim pravima, prije nego li priče o pravu na vožnju automobila", naglasila je visokopozicionira žena Saudijske Arabije.

"Nasilje u porodici je kritično. Obećavam vam da stvarno radimo na tome“, naglasila je Rima, te dodala kako sportski autoriteti te zemlje čine sve da naciju učine što zdravijom.

Saudijske žene se tradicionalno pokrivaju od glave do pete haljinom poznatijom kao abaja, no princeza poručuje da to neće biti prepreka ženama te zemlje da treniraju. Rekla je da zna za tri kompanije koje su napravile abaje za trčanje, a još dvije koje imaju haljine dizajnirane za biciklizam.

Arabnjuz piše da od nedavno saudijskim ženama nije potrebna dozvola muškog staratelja kako bi započele vlastiti biznis.

"Nema potrebe za dozvolom staratelja. Saudijske žene sada imaju slobodu da započnu svoj posao", napisao je na Twitteru portparol ministarstva trgovine Abdul Rahman Al-Husein koristeći arapski hashtag koji se prevodi kao #No_Need.

Kampanja #No_Need ima za cilj da pojednostavi potrebne procedure za uspostavljanje novog posla. Ovo je najnoviji korak ka osnaživanju žena u Saudijskoj Arabiji u skladu sa ukupnim vladinim razvojem, piše Arabnjuz te dodaju da je ovo prilika da konačno žene u toj zemlji pokažu svoje talente i ideje te ih pretvore u unosan posao.

Međutim, žene u Saudijskoj Arabiji i dalje imaju brojna ograničenja o čemu je svojevremeno izvještavao CNN navodeći kako su među ograničenjima i putovanje izvan zemlje bez muškog staratelja ili predaja zahtjeva za pasoš.

(tekst objavljujemo u okviru saradnje s RSE)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније