Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

07. 03. 2018. 19:34 >> 19:31

"AGRESIVNE"

EU kritikuje poreske politike sedam članica

Evropska komisija kritikovala je danas sedam članica EU zbog "agresivnih" poreskih politika osmišljenih da na uštrb drugih privuku multinacionale kompanije.

Komisija je kritikovala Belgiju, Kipar, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Maltu i Holandiju, navodeći da njihove poreske politike podrivaju integritet jedinstvenog tržišta EU.

"Te prakse imaju potencijal da podriju pravičnost i izjednačenost na našem unutrašnjem tržištu i povećavaju teret poreskih obveznika u EU", rekao je komesar EU zadužen za poreze Pjer Moskovisi.

On je rekao da se mora obezbijediti da pravično oporezivanje postane pravilo bez izuzetka.

Moskovisi je negirao da neka od članica EU funkcioniše kao poreski raj, ali i rekao da imenovane zemlje treba da poprave djelove svojih poreskih sistema koji podrivaju kredibilitet EU.

Kritika sedam zemalja je uslijedila poslije navoda da su neke od njih iskoristile svoje poreske sisteme da privuku međunarodne korporacije kao što su Amazon, Fejsbuk (Facebook) i Starbaks (Starbucks) nudjenjem nižih poreskih stopa.

Jedan od najpoznatijih takvih slučajeva tiče se Epla. Evropska komisija je 2016. zaključila da je Irska omogućila najvećoj svjetskoj kompaniji po tržišnoj vrijednosti da plaća manje nego druge kompanije. Epl je, prema tim navodima, 2014. platio korporativni porez po stopi od 0,005 odsto.

Komisija je naložila Irskoj da naplati porez Eplu za period od 2003. do 2014. u vrijednosti od oko 13 milijardi eura, ali su se i Epl i Irska žalili na tu odluku.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da je kritika neosnovana i da je protivna dugoročnim interesima EU.

"Mislim da princip EU nije da se jedna zemlja stavlja nasuprot druge", rekao je Betel i dodao da je efikasnije prvo razgovarati s nekom zemljom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније