Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 07. 2013. 10:49 >> 10:49

ZBOG MITA

Proširena istraga protiv Simensa

Austrijsko državno tužilaštvo za korupciju i privredni kriminal proširilo je istragu protiv Simensa, zbog davanja mita u zemljama jugoistočne Evrope, u cilju dobijanja poslova u oblasti telekomunikacija.

 

Viši tužilac, Karmen Prior, rekla je banjalučkim Nezavisnim novinama da fokus istrage više nijesu samo pojedinačni bivši menadžeri Simensa za koje se sumnja da su davali mito, već kompletna kompanija.

"U dijelu koji se odnosi na kažnjive finansijske aktivnosti Simens Austrija je osumnjičeno pravno lice. Simens se time nalazi u dvostrukoj poziciji - u poziciji žrtve u odnosu na optužbe o pronevjeri kao privatni učesnik i u poziciji osumnjičenog u odnosu na nedozvoljene finansijske aktivnosti kao odgovornog pravnog lica", objasnila je Prior.

Istraga o odgovornosti Simensa se vodi prema austrijskom zakonu o poslovanju preduzeća, a ukoliko bude dokazana krivica, osim što će menadžeri morati u zatvor, postoji realna mogućnost izricanja finansijskih kazni samoj kompaniji.

Austrijski novinari nijesu mogli reći da li se u istražnim protokolima pominju ljudi iz BiH, ali su rekli da su menadžeri priznali da je bilo plaćanja "provizija" u zemljama jugoistočne Evrope.

 


Naveli su da je to značajno jer više ni Simens ne negira da je bilo određenih sumnjivih isplata, što govori o ozbiljnosti dokaza kojima austrijski organi raspolažu.

Prior je ranije kazala da su srž istrage konsultantski ugovori koje je Simens Austrija plaćao u zemljama jugoistočne Evrope, za koje sumnjaju da su fiktivni.

Sumnja se da se radi o prikrivenom plaćanju mita političarima koji su, onda, uticali na telekom operatere u svojim zemljama da nabavljaju opremu Simensa.

Austrijski mediji pišu da se radi o sumama od oko 50 miliona eura u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Bugarskoj.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније