Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

08. 03. 2018. 20:25 >> 20:29

NAKON VIJEKA ZAKAŠNJENJA

Njujork tajms objavio nekrologe slavnih žena

List Njujork tajms je povodom Međunarodnog dana žena ispravio nepravdu i danas objavio nekrologe za 15 slavnih žena koje se nije potrudio da objavi u vrijeme njihove smrti.

Među slavnim ženama koje je veliki njujorški list zanemario su britanska spisateljica Šarlot Bronte (1855), američka pjesnikinja Silvija Plat (1963) koja je postala ikona feminizma, ili fotografkinja Dajan Arbus (1971).

"Od 1851. u nekrolozima Njujork tajmsa dominiraju bijeli muškarci. Danas dodajemo priče 15 izuzetnih žena" naveo je list.

Pored Brotne, Plat i Arbus objavljeni su nekrolozi još 12 žena u internet izdanju lista.

Među njima je Ajda Vels, crna novinarka koja je vodila kampanju protiv linčovanja crnaca na jugu SAD početkom 20. veka. kineska pesnikinja, feministkinja i revolucionarka Ćiu Djin, zatim Meri Juing Outerbridž, za koju važi da je uvela tenis u SAD 1870-ih, ili Madubala, legenda Bolivuda čija sudbina podsjeća na sudbinu Merilin Monro.

List je naveo i da će podrubrika "Zaboravljene" redovno da se pojavljuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније