Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

09. 03. 2018. 13:08 >> 13:05
2

SASTANAK U UN

Netanjahu:Niki Hejli je cunami svježeg vazduha

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je američkoj ambasadorki u UN Niki Hejli da je ona poput "cunamija svježeg vazduha" u svjetskom tijelu.

  

 

 

"Želio sam da vam kažem koliko mi cijenimo odbranu Izraela i istinu koju predsjednik (SAD Donald Tramp) i vi donosite među te zatvorene zidove koji su toliko natopljeni anti-izraelskom mržnjom", rekao je Netanjahu sinoć na sastanku sa Hejli u sjedištu UN u Njujorku, dodavši: "To nije dah svježeg vazduha, to je kao cunami svježeg vazduha".

Izraelska i delegacija SAD su i ranije blisko sarađivale u UN da se suprotstave neobjektivnosti protiv Izraela, ali je Hejli, uz blagoslov predsjednika Trampa, to stavila u fokus svog mandata, navode izraelski mediji.

Ona je blokirala postavljenje palestinskih zvaničnika u organizacije povezane s UN, doprinijela da se SAD povuku iz UNESKA jer ta Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu nije priznala Zid plača svetim za Jevreje, između ostalog."Počelo je zapravo da biva malo bolje.

Mislim oni ne žele da se na njih viče, zar ne.

Tako da su upravo to shvatili", rekla je Hajli misleći izgleda na odnos prema protivnicima Izraela u svjetskom tijelu.Ona je s Netanjahuom razgovarala takođe o prijetnji koju predstavlja Iran. Hejli je početkom ove nedjelje rekla da je "Jerusalim bio i uvijek će biti glavni grad Izraela".

"To je činjenica. To nije nešto kreirano lokacijom ambasade. To nije nešto stvoreno američkom odlukom. Amerika nije od Jerusalima napravila glavni grad Izraela", rekla je ambasadorka SAD u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu.

Ona je objasnila da je ono što je predsjednik SAD Donald Tramp uradio njegova zasluga i da je to priznanje koje su američki predsjednici dugo poricali. Osvrćući se na optužbe da SAD favorizuju Izrael, ocijenila je da nema ničeg lošeg u pokazivanju pristrasnosti prema savezniku.

"Izrael je snažna zemlja s jakom vojskom. Ali u UN to je drugačija priča.

Izrael se tamo zastrašuje. Zastrašuje se jer se zemlje kojima se ne sviđa Izrael izvlače s tim. To se meni ne dopada", reka je Hejli.Netanjahu je takođe govorio na skupu proizraelskog lobija u utorak, upozorivši na opasnost koju predstavlja Iran.

On se u ponedjeljak sastao u Bijeloj kući sa Trampom koji je najavio da će možda doći na otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu, planirano za 14. maj.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније